Gyorsabban ketyeg a biológiai óra a városokban

A legújabb kutatás szerint a városi élet jelentős hatást gyakorolhat az emberek és állatok biológiai órájára. A Proceedings of the Royal Society B szaklapban megjelent kutatásban a német Max Planck Ornitológiai Intézet és a skóciai Glasgow Egyetem kutatói feketerigók cirkadián ritmusát, vagyis napi biológiai óráját mérték Dél-Németországban vidéken és városokban.

Gyorsabban ketyeg a biológiai óra a városokbanAz eredmények azt mutatták, hogy a városi madarak korábban kelnek és kevesebbet alszanak, mint az erdőkben lakó társaik. A szakértők úgy vélik, hogy a különbséget a városi környezet jellegzetességei, például a mesterséges fény és a fokozott zajszint hatására kialakult mikroevolúciós változások okozhatták.

A kísérlethez hím feketerigókat fogtak be Münchenben és a környező erdőkben. A madarakat könnyű rádiós jeladóval szerelték fel, ami tíz napig mérte aktivitásuk szintjét, mielőtt újra befogták az állatokat. Ezt követően fénymentes és hangszigetelt kamrákba helyezték a rigókat, és állandó körülmények mellett monitorozták cirkadián ritmusukat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a városi madarak átlagosan 30 perccel hajnal előtt megkezdték napi tevékenységüket, míg az erdei madarak csak a napfelkeltével ébredtek. A városi rigók ráadásul körülbelül kilenc perccel később fejezték be a napjukat, ami azt jelenti, hogy mintegy 40 perccel hosszabb ideig aktívak naponta, mint erdei társaik.

A kutatók szerint eredményeik újból megerősítették azt az egyre inkább elfogadott tényt, hogy a kis- és nagyvárosok jelentős hatást gyakorolnak az emberek és az állatok biológiai órájára. A nemzetközi kutatócsoport úgy véli, további kutatásokkal kell megállapítani, vajon ezek a változások az egészségügyi rendellenességek magasabb előfordulásához vezethet-e, vagy jobb életfunkciókkal hozható összefüggésbe a vidéki területeken.