Izzad a lábam, mit tegyek?

Az embereknek csaknem a harmada panaszkodik arra, hogy izzad a lába. A férfiaknál ennek gyakorisága lényegesen nagyobb. A jelenség roppant kellemetlen, a következmény nem különben. De mi segít az „illatos” lábak ellen? A gondos lábápolás mellett a zoknik és cipő helyes kiválasztása is szerepet játszik. Bemutatjuk Önnek a lábizzadás elleni legjobb házi szereket.

A lábak bizonyos fokú izzadása természetes folyamat. Az izzadás ugyanis védi a testet a túlhevüléstől. Izzadáskor főként vizet és ásványi sókat veszítünk – a verejték szaga önmagában nem kellemetlen, csak ha a baktériumok lebontják az izzadságot, és ezáltal vajsav képződik, ekkor válik a szag áthatóvá. Aki jobban izzad, mint amennyi a termikus szabályozáshoz szükséges, ún. hiperhidrózisban, túlzott izzadásban szenved. A lábizzadás oka azonban nem a hiperhidrózis. Beteges az izzadás, ha a láb több mint 50 mg izzadságot termel percenként.Szellős cipő, higiénia

A zoknik és cipők gondos kiválasztása

  • Gyakran már a megfelelő zokni és cipő kiválasztásával megszűnik a lábizzadás. Válasszon lélegző anyagokból készült zoknit, amely az izzadságot kifelé szállítja. A szintetikus szálakból készült zoknikat messze kerülje el.
  • Legyen a cipő is légáteresztő, ezáltal kevesebb kellemetlen lábszag képződik.
  • Különösen zárt cipők esetében ügyelni kell a vásárláskor arra, hogy lélegző anyagból készüljön, pl. bőrből. Kerülje a műanyagból készült cipőket. Fújja be cipőit hetente egyszer cipőfertőtlenítővel – ez elősegíti a bennük lévő baktériumok pusztulását.
  • A lábizzadás különösen nyáron kellemetlen. Minél nagyobb a külső hőmérséklet, annál inkább izzad a láb. Járjon sokat nyáron – ha megteheti – mezítláb, de mindenképpen viseljen inkább szandált. Cseréljen gyakran cipőt. Legjobb, ha egy napi hordás után másikra vált. Ez alatt a letett cipő levegőzhet és száradhat.

Házi módszerek a lábizzadás ellen

A megfelelő zokni és cipő választása mellett fontos a gondos higiénia: mossa meg rendszeresen lábát és krémezze be. A felesleges szaruréteget habkővel lehet eltávolítani. A lábápolás ugyan nem mindig szünteti meg a lábizzadás okát, de csökkenthető általa a szagképződés.

A gondos lábápolás mellett sok hatékony házi módszer áll rendelkezésre:

  • Vegyen reggelenként lábfürdőt. Utána gondosan szárítsa meg lábát – a lábujjak között is!
  • A zsályának izzadságcsökkentő hatása van. Adjon belőle a reggeli lábfürdőjéhez.
  • A következő fürdő-adalékanyagokkal eredményesen csökkenthető a lábizzadás: tegyünk 50 g tölgyfakérget, kakukkfüvet, dióleveleket és fűzfakérget 20 g eukaliptuszlevéllel együtt 3 liter vízbe és negyedóráig főzzük.
  • Helyezzünk a cipőbe vékony talpbetétet, amely felfogja az izzadságot. Ugyancsak ajánlott a fahéjat és aktív szenet tartalmazó talpbetét.
  • Használjon lábhintőport: szórja ezt a cipő belsejébe és a talpra, továbbá a láb ujjai közé.
  • Viseljen ezüstszálas zoknit. Az ezüstionok gátolják az izzadságot lebontó baktériumok elszaporodását.

Ha a lábizzadást nem gátolják a fenti házi szerek, megpróbálkozhatunk alumínium-kloridot tartalmazó krémek használatával. Ez a hatóanyag gondoskodik az izzadtságcsatornák összehúzódásáról. Emellett vannak alumínium-kloridot tartalmazó speciális lábspray-k. Alternatívát kínál az alkoholtartalmú dezodorspray, mert ez megöli a baktériumokat. (Az alumínium-klorid ellen az a gyanú, hogy káros a szervezetre, de tudományos bizonyíték eddig nincs erre.)

Ha nem szűnik…

Ha erősen izzad a lába, vagy bármely más testrésze, forduljon bőrgyógyászhoz, ő tudja megállapítani, hogy a tünetek mögött túlzott izzadságtermelés áll-e. Ennek okai sokrétűek. Az örökletes tényezők mellett szó lehet az agy izzadságközpontjának túlérzékenységéről, valamint megnagyobbodott verejtékmirigyekről. Az erős izzadás mögött betegségek, mint a cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés, tuberkulózis, malária, valamint egyes tumorok bújhatnak meg.

Okozhatják a túlzott izzadságképződést bizonyos gyógyszerek is. A túlzott izzadás kezelésére gyengeáram-terápia, vagy botox-kezelés jöhet szóba. A műtéti beavatkozás, melynek során az izzadásért felelős idegeket átvágják, a lehetséges mellékhatások miatt csak az utolsó lehetőség legyen.

(Németből fordította: Koncz László)