Az életmódbeli változások visszafordíthatják az öregedést

A legújabb tudományos vizsgálatok eredményei szerint azoknak a férfiaknak, akik a kísérlet során egészségtudatosabban éltek ill. étkeztek, rendszeresen mozogtak és kevésbé stresszes életet éltek, az évek alatt meghosszabbodtak a telomereik – ezek a kromoszómák végén lévő kis szakaszok, amik megóvják a kromoszómát a pusztulástól.

Az életmódbeli változások visszafordíthatják az öregedési folyamatokatA telomerek minden egyes sejtosztódáskor rövidülnek. Amikor a telomerek hossza egy bizonyos méret alá csökken, a sejtek elpusztulnak, vagy abbahagyják az osztódást.

A kísérlet során 10 férfit kértek fel a tudósok, hogy térjenek át a növény-alapú táplálkozásra, rendszeresen végezzenek közepes intenzitású testedzést, és más, a jógához és a meditációhoz hasonló stressz-csökkentő mozgásformákat. Ezen kívül a férfiaknak hetente egyszer részt kellett venniük egy csoportos gyűlésen is, hogy szociálisan támogatva érezzék magukat. Egy másik 25 férfiból álló csoportnak semmit nem kellett változtatnia az életmódján, mivel ők szolgáltak kontroll csoportként a kísérlet alatt.

A tudósok megmérték a résztvevők fehérvérsejtjeiben lévő telomerek hosszát a kutatás kezdetén, majd öt évvel később is. A kísérleti csoportban a telomerek hossza az évek során jelentősen, átlagosan 10 százalékkal nőtt, míg a kontroll csoportban lévőké 3 százalékkal csökkent.

A telomereket gyakran a cipőfűzők végén található kis műanyag sapkákhoz hasonlítják, mivel ezek óvják meg a fűzőt a lebomlástól. A tudósok csak nemrég fedezték fel, hogy a telomerek képesek a meghosszabbodásra is, ezzel késleltetve a sejtek öregedését.

„Számtalan kutatás bizonyította, hogy ahogy a telomerek rövidülnek, úgy nő a korai halálozás veszélye – és az olyan krónikus betegségeké, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, és a demencia” – nyilatkozta Dr. Dean Ornish, a Kalifornia Egyetem professzora. „Tehát úgy is mondhatjuk, hogy a telomerekkel együtt az életünk is lerövidül. Ez a mostani az első kutatás, ami bizonyította, hogy életmódbeli változtatásokkal valóban növelhető a telomerek hossza.”

Hogy az életmódbeli tényezők miként hatnak a telomerek hosszára, egyelőre nem világos. A telomerek hosszára számtalan más tényező is befolyással lehet, többek között a telomeráz nevű enzim aktivitása is. A tudósok szerint minél aktívabb a telomeráz, annál hosszabbak a telomerek, de a mostani kísérlet során az enzim szintje nem változott, a kutatók pedig nem kerestek más magyarázatot a jelenségre.

A tendencia egészen nyilvánvaló volt a kutatás alatt: minél többet változtattak a résztvevők az életmódjukon, természetesen pozitív irányban, annál hosszabbak lettek a telomereik.

A résztvevők száma ugyanakkor túl alacsony volt ahhoz, hogy a tudósok ok-okozati összefüggéseket állapíthassanak meg. „Sokkal átfogóbb kutatások szükségesek az életmód és a telomerhossz kapcsolatának pontos meghatározásához – nyilatkozta Ornish professzor – Mindenesetre az előzetes adatok rendkívül biztatóak.” A részletes kutatási eredmények a Lancet Oncology című tudományos szaklap szeptember 16-ai számában olvashatók.