A felnőttek tizede nem lát napfényt hétköznap

A napfény hiánya letargia, depresszió és szezonális hangulatzavar (SAD) kialakulásához vezethet. Egy friss kutatás szerint a felnőttek harmada a téli időszakban napkelte előtt megy dolgozni, és napnyugta után ér haza, felük úgy véli, hogy munkahelyükre nem jut elegendő természetes fény, tizede pedig egyáltalán nem lát természetes fényt, amikor dolgozik.

A felnőttek tizede nem lát napfényt hétköznapA sötétben történő munkába indulás és hazaérkezés súlyos testi-lelki problémákhoz vezethet – figyelmeztet a brit Mentálhigiénés Kutatóintézet (MHRUK). A napfény hiánya ugyanis letargiás érzések és depresszió kialakulását okozhatja, ami szezonális hangulatzavarrá fejlődhet. 

A szervezet 2 000 felnőttet kérdezett meg a munkaidőről és a munkakörülményekről. „Nagy-Britanniában évente egymillió munkaóra kiesése írható a szezonális depresszió számlájára. Az elterjedt egészségtelen munkakultúra, ahol még az ebéd- és a kávészünetet sem nézik jó szemmel, hozzájárul ehhez a döbbenetes számhoz” – magyarázta Dr. Laura Davidson, az intézmény munkatársa. 

„A munkaadóknak és a képzést nyújtóknak tisztában kellene lenniük vele, hogy a természetes fény kulcsfontosságú a mentális egészség szempontjából. Az ő felelősségük lenne, hogy a dolgozók és a tanulók tartózkodási helye elegendő természetes fényt kapjon. A nagy ablakok használata, illetve sötét helyiségek megvilágítása segíthet a fényhiány következményeinek visszaszorításában” – tette hozzá a szakértő. 

A jótékonysági szervezet nemrég jelentette be a Blooming Monday („Viruló Hétfő”) kezdeményezést, amely szintén a munkahelyi légkör javítását célozza: arra biztatják a dolgozókat, hogy január harmadik hétfőjén öltözzenek színpompásan, mivel kutatások szerint ez az év leglehangoltabb napja.