A változókor nem teszi tönkre a szexuális életet

A legtöbb nő akkor sem hagy fel a szexuális élettel, ha rendellenességet tapasztal. Egy friss kutatás szerint azok, akiknek fontos a testiség, háromszor akkora eséllyel maradnak aktívak az ágyban. Ráadásul az elterjedt tévhitekkel szemben akik ötvenesként is áldoznak az együttlétek oltárán, nyugdíjas korukban sem hagynak fel vele.

A változókor nem teszi tönkre a szexuális életetRégóta él a köztudatban a feltételezés, miszerint a korral lankad a női libidó, ám a legújabb tudományos eredmények erre rácáfolnak. Kiderült ugyanis, hogy a középkorúként szexuálisan aktívak később is folytatják az ezirányú cselekvést. Ráadásul akkor is érvényes az összefüggés, ha valamilyen szexuális zavar alakul ki náluk.

„Tévhit, hogy az évek múlásával egyre kevésbé fontos a nőknek a szex, ezért egyszerűen leszoknak róla. Felmérésünk éppen ennek az ellenkezőjét mutatja” – magyarázta Dr. Holly Thomas, a Pittsburgh-i Egyetem Orvosi Központjának munkatársa, s hozzátette: a szexuális zavar bélyege végzetes lehet a hölgyekre nézve.

A pszichológusok és az orvosok azóta vitatják a női szexuális zavarok definícióját, amióta 1998-ban piacra került a Viagra, vele együtt pedig felmerült a készítmény másik nemnek készülő változatának ötlete. A szakértők jelenleg a „női szexuális diszfunkció index” mérőszámot használják a diagnózishoz, amit 19 kérdésre adott válaszokkal állapítanak meg – köztük olyanokkal, amelyek az izgalmi állapot elérésére, az orgazmusra, a hüvely síkosodására és a közösülés közben esetleges fájdalomra irányulnak.

Jelen kutatás során 354 olyan középkorú vagy idősebb nőt kérdeztek meg újból négy év után, akik korábban szexuális aktivitásról számoltak be. Az adatok szerint a 48 és 73 év közöttiek több mint 85 százaléka maradt tevékeny. Az érintettek ugyanakkor 22,3-as értéket értek el a szexuális diszfunkciós skálán, amely 26,55 alatt zavart jelez.

„A rassz, a súly, a párkapcsolati státusz és a szexualitás fontossága kulcsszerepet játszott az indexben” – tette hozzá Dr. Thomas a JAMA Internal Medicine című szakfolyóiratban megjelent eredményekhez.