A poliészter ruházat fokozza a testszagot

A műszálas ruhadarabok kellemetlenebb szagot árasztanak egy edzés után, mint a pamutból készültek, mert kedveznek az ezért felelős baktériumok szaporodásának – derül ki egy friss kutatásból. A szakértők a vizsgálathoz 26 ember pólóját gyűjtötték össze, majd a felsőrészeket 28 órán keresztül állni hagyták, ezután elemezték a bennük előforduló baktériumokat.

A poliészter ruházat fokozza a testszagotA testszagért felelős baktériumok ruházaton előforduló fő típusa a micrococci. Bebizonyosodott, hogy ezek a mikroorganizmus-fajták jobban szaporodnak a poliészteren, mint a pamuton – olvasható az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban.

Jelen kutatás egy nagyobb volumenű sorozatnak a része, melynek célja, hogy hozzájáruljon a testszag elleni küzdelemhez. „A testszag tabutéma, előfordulását pedig jelentősen alábecsülik” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Chris Callewaert, a belga Genti Egyetem szakértője az intézmény sajtóközleményében.

A pamutruházat valamelyest segít, és megakadályozhatja a túlzott dezodorhasználatot. A szakértő elmagyarázta, hogy az izzadásgátlók voltaképpen gazdagítják a problémát okozó baktériumflórát.

„A testszaggal küszködők mind azt mondják, hogy minél több dezodort használnak, annál rosszabb a helyzet” – összegezte Callewaert, aki hozzátette: tudományos kutatások azonban egyelőre nem bizonyítják, hogy ez így lenne.