Szagok az életünkben: figyeljünk oda rájuk

Általában a szagokra finnyásan reagálunk, ami büdös, azt igyekszünk kikerülni, eltávolodni tőle. A természetgyógyász számára, sőt tulajdonképpen bárki másnak is, aki egészségtudatosan éli az életét, a szagok megfigyelése, értékelése rendkívül fontos lehet. Jelzi, hogy milyen probléma van jelen a szervezetünkben. Sztojalovszky Gábor természetgyógyász írása.

Testszag vagy jó illat? Ételeinken is múlik!

Kit ne érdekelne, hogy mitől lehet jó illatú, vonzó a teste? Szakértők szerint testünk szaga (szerencsés esetben: illata) közvetlenül összefügg azzal, mi mindent eszünk, iszunk. Ezt persze eddig is sejtettük, viszont kevesen jutottak túl azon a következtetésen – vagy ha úgy tetszik, tapasztalati tényen –, hogy ha fokhagymát eszünk, büdös lesz tőle a szánk.

A poliészter ruházat fokozza a testszagot

A műszálas ruhadarabok kellemetlenebb szagot árasztanak egy edzés után, mint a pamutból készültek, mert kedveznek az ezért felelős baktériumok szaporodásának – derül ki egy friss kutatásból. A szakértők a vizsgálathoz 26 ember pólóját gyűjtötték össze, majd a felsőrészeket 28 órán keresztül állni hagyták, ezután elemezték a bennük előforduló baktériumokat.

Kellemetlen testszag – van megoldás

Minden embernek van egy jellegzetes illata, ami egyeseknél kellemetlen szagként jelentkezik. A testünk illata nemcsak higiéniás szempontból fontos, hanem a partnerválasztásban is nagyon fontos szerepet játszik, mert tudat alatt a másik testillata is befolyásolja a vonzódásunkat. Vajon mi állhat a testszag mögött és hogy védekezhetünk ellene?

Akiknek nem kell dezodor: emberek testszag nélkül

Minden ötvenedik ember olyan mutáns génvariánst hordoz, amelynek köszönhetően nincs testszaguk. Érdekes összefüggés, hogy a szárazabb állagú fülzsírt termelőknek nagyobb az esélyük e szerencsés elváltozásra. Mindannyian ismerünk valakit, akire ráférne egy alapos fürdés, de több mint egymillió szerencsés brit még dezodor nélkül is képes friss és üde maradni.