Testszag vagy jó illat? Ételeinken is múlik!

Kit ne érdekelne, hogy mitől lehet jó illatú, vonzó a teste? Szakértők szerint a testszag (szerencsés esetben: illat) közvetlenül összefügg azzal, mi mindent eszünk, iszunk. Ezt persze eddig is sejtettük, viszont kevesen jutottak túl azon a következtetésen – vagy ha úgy tetszik, tapasztalati tényen –, hogy ha fokhagymát eszünk, büdös lesz tőle a szánk.

Nos, a natural-medicine.ru orosz portálon olvasható kutatás szerint azoknak az embereknek kellemes az illata, akik sok cellulózt tartalmazó élelmiszereket fogyasztanak. Ilyenek a következők: zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, szójatartalmú ételek, gyógynövények, csonthéjasok (diófélék).

Ami ront a helyzeten

Ezzel szemben a zsírokat és egyszerű szénhidrátokat tartalmazó ételféleségek fogyasztása kellemetlen testszaghoz vezet. Ilyenek: cukor, fehér liszt, hidrogénezett zsírok (margarinok), a gyorséttermek kínálata. A koffein (kávé és kisebb mértékben a fekete tea), az alkohol és a fokhagyma tovább ront a testszagon.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a fentiek miatt egyes ételek fogyasztását teljesen mellőznünk kellene. A józan ész diktálta mérlegelés természetesen itt is szükséges, annál is inkább, mert mindenki számára más és más az az étrend, amely leginkább megfelel egyéni adottságainak és szükségleteinek.

(Oroszból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Kellemetlen testszag – van megoldás