Kellemetlen testszag – van megoldás

Minden embernek van egy jellegzetes illata, ami egyeseknél kellemetlen szagként jelentkezik. A testünk illata nemcsak higiéniás szempontból fontos, hanem a partnerválasztásban is nagyon fontos szerepet játszik, mert tudat alatt a másik testillata is befolyásolja a vonzódásunkat. Vajon mi állhat a testszag mögött és hogy védekezhetünk ellene?

Minden ember testillata különböző, amit a genetikai tényezők és az izzadás mértéke mellett az is befolyásol, hogy mit eszünk, iszunk. Akinek nagyon intenzív, kellemetlen testszaga van, ne hagyja figyelmen kívül a tüneteket, hiszen az is lehet, hogy valamilyen hormonális betegség áll a háttérben. De nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, vegyük sorjában, mi állhat a szagok mögött.

Izzadás

Mindenki izzad, ki többet, ki kevesebbet. Aki sokat sportol vagy plusz kilókkal küzd, többet izzad, mint mások. Ma már számtalan természetes alapanyagú dezodor és izzadásgátló közül választhatunk, próbáljuk ki őket és találjuk meg azt, ami a leginkább passzol hozzánk.

Szájszag

Ha nem ápoljuk megfelelően a fogainkat és elhanyagoljuk a szájhigiéniát, könnyen lehet, hogy ez lesz az oka testszagunknak. Nagyon fontos, hogy a fogainkat megfelelően ápoljuk és rendszeresen járjunk fogorvoshoz, az innen eredő problémák ugyanis az egész testre kisugároznak.

Megfelelő ruházat

A kellemetlen testszagot sokszor a rossz minőségű ruhák és cipők okozzák, éppen ezért próbáljunk meg figyelni arra is, hogy a rajtunk lévő ruhában és cipőben szellőzzön a testünk.

Étkezés

Fontos, hogy ha társaságba megyünk, akkor figyeljünk arra is, mit eszünk előtte. Ne fogyasszunk például hagymát, fokhagymát vagy olyan ételeket, amelyekről tudjuk, hogy „szagosak”.

Mit tegyünk?

Nagyon fontos, hogy minden nap tartsuk be a higiéniával kapcsolatos alapszabályokat: fürödjünk naponta kétszer, ha szükséges, és ápoljuk rendszeresen a fogainkat is. Ha a ruháink tiszták és mi magunk is azok vagyunk, akkor a legfontosabbakat megtettük azért, hogy testillatunk kellemes maradjon.

Ha ezek után is küzdünk a testszaggal, érdemes felkeresni egy orvost és egy dietetikust is, és részt venni egy alapos kivizsgáláson. A testszag hátterében ugyanis gyakran valamilyen betegség áll, például cukor-, máj- vagy vesebetegség, hormonzavar.

(Németből fordította: Sophie)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Testszag vagy jó illat? Ételeinken is múlik!