Szagok az életünkben: figyeljünk oda rájuk

Általában a szagokra finnyásan reagálunk, ami büdös, azt igyekszünk kikerülni, eltávolodni tőle. A természetgyógyász számára, sőt tulajdonképpen bárki másnak is, aki egészségtudatosan éli az életét, a szagok megfigyelése, értékelése rendkívül fontos lehet. Jelzi, hogy milyen probléma van jelen a szervezetünkben. Sztojalovszky Gábor természetgyógyász írása.

Az illatok sokszor megosztóak, és gyakran nem is jut eszünkbe, hogy az étkezés szintén az illatokon, szagokon múlik, okoz örömet vagy figyelmeztet egy romlott étel esetében, hogy nem szabad elfogyasztanunk. Amikor az orrunk valamilyen fertőzés miatt eldugul, szoktuk is mondani: „nem érzem az ízeket”!

A vizelet szaga árulkodik

Ha bárkit megkérdezek, milyen szagú a vizelete, nem tud rá válaszolni. Szerintem viszont figyelni kell erre is. A megfelelő szagú vizelet húsleveshez hasonló illatú. De mi is a vizelet? A vér szűrlete! A természetes gyógyításban is rendkívül eredményesen használják.

Az ókori Kínában a vizelet vizsgálata fontos diagnosztikai módszer volt. A természetes módon élő embereknél ez ma is igaz, mert vannak olyan országok, ahol 100 ezer lakosra csak 3-4 orvos jut, és gyakorlatilag csupán a jelentősebb városokban vannak laboratóriumok.

Ha megváltozik a vizelet szaga, figyelni kellene rá! Hiszen egy erősebb, szúrós, kellemetlen szag jelezheti a vesekövesség, a vesehomok felgyülemlett állapotát is, vagy húgyúti fertőzést. Ha kevés folyadékot fogyasztunk, akkor a dehidratáltság szintén szagváltozással jár.

Bizonyos ételek hatására ugyancsak jelentős változásokat tapasztalunk. Ebből a szempontból a fűszerek, így a fokhagyma, valamint a halak, a zöldségek, a túl sok só vagy cukor, a sok kávé, esetleg a vér jelenléte lehet fontos. A gyógyszerek szintén jelentősen befolyásolhatják a vizelet szagát, akár az undorító szintet is elérve.

Minden esetben át kell gondolni, hogy esetleg tudunk-e okot találni a szag megváltozására, és 3-5 nap elteltével, ha marad a kellemetlen szag annak ellenére, hogy több vizet iszunk, akkor érdemes a vese működését segítő önmasszázst végezni, illetve gyógyteát használni. Ha pedig ez a megváltozott állapot már eléri a 10-15 napot, akkor kérjük szakember segítségét, mert így megelőzhető egy esetleg visszafordíthatatlan vese- vagy/és húgyhólyag-károsodás.

Ha megváltozik a széklet szaga

Aki már járt vidéken, ahol állattartással foglalkoztak, érezhette, hogy a trágya sok helyen hihetetlen büdös volt, míg másutt a szaga elviselhető szinten maradt.

Mi, emberek is így működünk, hiszen amit megeszünk, annak a salakanyagait ürítjük ki. Ha vacak, hiperfeldolgozott élelmiszer-ipari szemetet fogyasztunk, akkor sajnos a bennünk élő és számunkra emésztési munkát végző mikroorganizmusoknak fogalmuk sincs arról, hogy mit kezdjenek vele!

A bélflóra csodálatos, élő közösség. Ha a silány ételek, italok miatt hibásan működik, akkor gyulladások sora alakul ki. Ezek az életminőséget jellemzően és jelentősen csökkentik, állandó fájdalmakat létrehozva. Na ilyenkor a széklet olyan, hogy maga az adott személy is elmenekülne a saját szagától.

Az emésztőrendszer belső vérzései miatt szintén jelentősen megváltozik a széklet szaga, erős és édes szagú lesz.

Ha laktózintolerancia, vagyis tejcukor-érzékenység áll fenn, akkor erjedt, savanyú, nagyon rossz szagú lesz a széklet.

Fruktózintolerancia (gyümölcscukor-érzékenység) esetében az ember erősen erjedt, csípős szagot érez.

Ha cöliákia, más néven lisztérzékenység áll fenn, akkor erjedt, orrfacsaró szag érezhető, és ezt gázosodás kíséri.

Béldaganat esetében a hasmenés mellé szúrós, kellemetlen szag társul.

Az epebetegekre ugyancsak jellemző lehet a híg széklet jellemző szaga, ami szintén erős és keserű szaggal is jár.

Az alkohol – főként dohányzással együtt – valódi borzalom a szagok szintjén, mert a gyulladás, a dohány szaga és az alkohol emésztőrendszeri károsító hatása együttesen olyasmit hoz létre, amely leírhatatlan mértékben büdös.

Természetesen a gyógyszerek mint vegyszerek képesek tönkretenni az egész emésztőrendszert, így az ebből eredő károkozás miatt a bűz minden variációja jelen lehet.

Lényeg az, hogy ha a széklet szaga jelentősen és hosszabb időn át megváltozik, akkor ajánlott szakemberhez fordulni, mert az elején az esetleges komolyabb problémát is könnyebb kezelni, megoldani.

Sokatmondó testszag

Amikor izzadunk, a testszag szintén a fent sorolt okok miatt válik büdössé, hiszen a veríték is a kiválasztás része. Bármely étel túlzott fogyasztása, főként a gyógyszerek is okozhatnak fokozott izzadást. A bőrön lévő mikroorganizmusok ugyancsak az izzadtságban lévő anyagokból táplálkoznak és büdösödnek, mert gyakorlatilag megrohadnak, így válnak elviselhetetlenül büdössé.

Javaslom, hogy ezeket a szagokat is vegyük komolyan, figyeljük meg, hiszen ezek azok a jelzések, amelyeket helyesen értékelve még időben tudunk tenni magunkért, az egészségünkért.

Sztojalovszky Gábor
akupresszőr, természetgyógyász
Tel.: +36 (50) 110-5977

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mit árul el a vizelet az egészségéről?