Akiknek nem kell dezodor: emberek testszag nélkül

Minden ötvenedik ember olyan mutáns génvariánst hordoz, amelynek köszönhetően nincs testszaguk. Érdekes összefüggés, hogy a szárazabb állagú fülzsírt termelőknek nagyobb az esélyük e szerencsés elváltozásra. Mindannyian ismerünk valakit, akire ráférne egy alapos fürdés, de több mint egymillió szerencsés brit még dezodor nélkül is képes friss és üde maradni.

Akiknek nem kell dezodor: emberek testszag nélkülA mázlisták 80 százaléka azonban annak ellenére is használ dezodort, hogy nincs szüksége rá, mert „kulturális normának” tekinti azt. A tudósok szerint ők fölöslegesen pazarolják a pénzt, mivel egy egyszerű génteszt segítségével elárulható, valójában van-e értelme a verejtékezést szabályozó kencék használatának.

A 6495 nő bevonásával készült vizsgálatban 117-ről – azaz körülbelül minden ötvenedikről – derült ki, hogy az ABCC11 néven ismert gén ritka mutációját hordozza, ami azt jelenti, hogy hónaljuk verejtékmirigyei nem termelnek jellegzetes szagú izzadságot. Közülük azonban csak 26-an bíznak a testükben annyira, hogy ne nyúljanak dezodor után – olvasható a Journal of Investigative Dermatology című szakfolyóiratban.

„A szerencsés biológiai jelenségben érintettek negyede tudatosan vagy tudat alatt észrevette, hogy egyszerűen nincs testszaguk. A többieknek sem lenne szüksége rá, mégis megteszik nap mint nap a társadalmi elvárások kedvéért” – mondta Ian Day, a Bristoli Egyetem professzora. „Ez a helyzet pont az ellenkezője annak, mint amit Északkelet-Ázsiában lehet tapasztalni, ahol a legtöbb embernek nem kell dezodor, ezért nem is használ” – tette hozzá a kutató.

Kiderült, hogy a fülzsír állaga megbízható jelzője lehet annak, hogy valaki hordozza-e ezt a bizonyos génváltozatot: akié száraz, annak a hónalja „szagmentes övezet”, akié viszont ragadós massza, jobb, ha a dezodornál marad.

„Eredményeink a személyi higiénia fenntartására készült termékek választásakor is hasznosak lehetnek. Egy egyszerű génteszttel megállapítható ugyanis, ha valaki számára fölösleges vegyszereknek való kitettséget jelent az izzadásgátló használata” – magyarázta Dr. Santiago Rodriguez.

Korábbi tanulmányok már megállapították az összefüggést az ABCC11 gén és a hónalj eredetű testszag között. Bizonyos verejtékmirigyek olyan folyadékot termelnek, amelyek baktériumokkal együtt kellemetlen szaghoz vezetnek annál, akinél aktív az ABCC11. Inaktív variánsa azonban „kellemes mellékhatással” jár. A testszagot produkáló személyek öt százaléka viszont egyáltalán nem használ dezodort.