Az a legstresszesebb, aki autóval jár dolgozni

Aki gyalog vagy biciklivel megy a munkahelyére, sokkal nyugodtabb annál, mint aki négy keréken. Az autónál még a busz és a vonat is kevésbé terheli meg az idegrendszert a stressz-szint tekintetében – állítják a szakértők, akik azt is kimutatták, hogy a kocsijukat letevő dolgozók nyugodtabbá váltak és a koncentrációs képességük is javult.

Az a legstresszesebb, aki autóval jár dolgozniA 18 000 fő bevonásával készült kutatást Adam Martin, az Észak-angliai Egyetem Norwich Orvosi Iskolájának munkatársa vezette. Az eredmények alapján a tömeg és az átszállás nehézségei ellenére akár már a buszmegállóig vagy vonatállomásig tett séta is „jobb kedvre derítette” az embereket.

A mintába kerültek kétharmada eredetileg autóval járt dolgozni, 18 százalékuk tömegközeledést vett igénybe, 11 százalékuk sétált, 3 százalékuk pedig biciklizett. A Preventive Medicine szaklapban megjelent tanulmány alapján minél hosszabb ideig sétált vagy biciklizett valaki, annál boldogabb volt és annál kevésbé stresszes. A koncentrációs nehézségek azonban a stressz-szinttel együtt gyarapodtak, amennyiben több időt töltöttek kocsiban.

Egy másik idei kutatásból már megtudhattuk, hogy az ingázók szinte valamennyi életterületen némileg kedvezőtlenebb elégedettségi rátáról számoltak be az életükkel kapcsolatban. A legrosszabb hatást a 61-90 percet utazóknál figyelték meg a szakemberek, ám érdekes, hogy a negatívumok háromórányi közlekedés fölött eltűntek.