Fogyókúra a napon

A mérsékelt ultraibolya sugárzás olyan vegyület felszabadítását segíti elő a szervezetben, amely lelassítja az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kialakulását. A nitrogén-monoxid, amelyet a bőrünk szabadít fel a napfény hatására, kulcsfontosságú szerepet játszik az anyagcserében, a tápanyagok és a cukrok emésztésében, segíthet megelőzni a káros folyamatokat.

Fogyókúra a naponDr. Richard Weller, az Edinburgh-i Egyetem bőrgyógyásza így nyilatkozott az eredményekről:

„Az ehhez hasonló kutatások segítenek megérteni, hogyan lehet ránk pozitív hatással a napfény. Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem a bőrrák az egyetlen betegség, amely halálos lehet, ezért egyensúlyt kell találnunk a napfény behatására vonatkozó irányelvek megfogalmazásában.”

UV fényben fogynak az egerek

Dr. Weller kutatócsoportja az ausztrál Telethon Kids Institute kutatóintézet munkatársaival együttműködésben kimutatta, hogy az UV fénynek kitett, túltáplált egerek testsúlynövekedése lelassult. Az egerek kevesebb a 2-es típusú diabéteszre utaló jelet mutattak, például rendellenes glükóz szintet és az inzulinnal szembeni rezisztenciát.

Diabetes szaklapban közzétett kutatásból kiderül, hogy az UV-kezelés jótékony hatása a nitrogén-monoxidnak köszönhető, melyet a bőr szabadít fel a napfény behatását követően. A vegyület jelentős szerepet játszik abban, hogyan emésztjük meg és dolgozzuk fel a tápanyagokat és a cukrot, így segíthet megelőzni az olyan káros anyagcsere állapotokat, mint például a diabétesz.

A kutatók ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy mivel az eredmények egérkísérletekből származnak, nem feltétlenül alkalmazhatók közvetlenül az emberekre. További kutatásokkal kell megerősíteni, hogy a napfény behatása alapján emberek esetében is ugyanilyen hatást gyakorol a testsúlynövekedésre és a diabétesz kockázatára, különösen azért, mert az egerek éjszakai állatok, testüket szőr borítja, és általában nincsenek túl sok napfénynek kitéve. Embereken végzett korábbi kutatások azonban azt mutatták, hogy a nitrogén-monoxid csökkentheti a vérnyomást, a mostani kísérlet pedig újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a mérsékelt napfénybehatás előnyös egészségügyi hatást gyakorolhat.