A Facebook-reklámok rontják a tinik étkezési szokásait

A közösségi oldalak, például a Facebook, nagyban hozzájárulnak az egészségtelen ételek fogyasztásának terjedéséhez a tinik és a fiatalok körében. A szakemberek úgy vélik, hogy nem elég a gyerekműsorok alatt futó tv-reklámokat kontroll alatt tartani, hiszen ma már a fiatalok szinte több időt töltenek a közösségi oldalakon, mint a televízió előtt.

A Facebook-reklámok rontják a tinik étkezési szokásaitA WHO már 2013-ban felhívta a figyelmet arra, hogy a magas cukor-, só- és transzzsír-tartalmú ételek népszerűsítését keretek közé kell szorítani, egy korábbi vizsgálat pedig – melyet a Medical News Today című lapban jelentettek meg – azt vetette fel, hogy a különféle gyorséttermeknek nem lenne szabad sporteseményeket támogatniuk.

A mostani vizsgálat során Becky Feeman, a Sidney Egyetem szakembere munkatársaival annak járt utána, hogy a tápanyagban szegény ételek milyen formában kerülnek népszerűsítésre a közösségi oldalakon, és elsősorban mely rétegeket érik el. Ennek érdekében 27 ismert étel- és italgyártó cég – többek között a Subway és a Coca-Cola – Facebook-oldalát elemezték ki, és megállapították, hogy ezek az oldalak elsősorban a tinédzserek, illetve a fiatal felnőttek körében voltak népszerűek, és ők ezeknek a tartalmát sok ismerősükkel is megosztották. Ráadásul az is kiderült, hogy nem is kellett túl nagy ösztönzés a Facebook-felhasználóknak ahhoz, hogy elkötelezettek legyenek ezen cégek felé, elég volt, ha az valamilyen apró ajándékot adott a terméke mellé, vagy valamilyen pozitív eseménnyel, például egy sportversennyel kapcsolta össze az általa reklámozott terméket.

A szakemberek úgy vélik, hogy nem elég a gyerekműsorok alatt futó tv-reklámokat kontroll alatt tartani, hiszen ma már a fiatalok szinte több időt töltenek különféle közösségi oldalakon, mint a televízió előtt, és így éppen a legnagyobb hirdetési felület marad szabadon, és tud káros hatást gyakorolni a tizenévesek és fiatal felnőttek étkezési szokásaira.