Törlés a Facebookon – javul a kapcsolat

A közösségi média kiiktatása segíthet visszacsempészni a titokzatosságot a párkapcsolatba. Azok a párok, akik nem ismerősei egymásnak a Facebookon, nagyobb eséllyel maradnak együtt – állítja a szakértő, aki szerint a Törlés gomb megnyomásával újból lángra lehet gyújtani a szikrát. Még jobb, ha az ember a saját profilját törli a közösségi médiából…

Veszélyes lehet a Facebook-diéta

Azok, akik érzelmileg szorosabb kapcsolatot ápolnak a közösségi portállal, nagyobb eséllyel hasonlítják össze saját testüket az ismerőseikével, valamint egészségtelen fogyókúra szempontjából nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ha valaki elkezdi méregetni a testét, hogy összehasonlítsa az ismerőseiével, megemelkedik a veszélyes diéta kockázata.

Megleslek, mit csinálsz?

A volt partnerek utáni leskelődés a Facebookon riasztó mértékű distresszt okozhat a szakítás után. A leggyakoribb negatív stresszt okozó tényező az ex partner Facebook profilja. A kutatás résztvevőinek 88 százaléka számolt be arról, hogy szakítás után nézegették volt partnerük profilját, 51 százalék pedig törölte a közös fényképeket a Facebookon.

A Facebook-reklámok rontják a tinik étkezési szokásait

A közösségi oldalak, például a Facebook, nagyban hozzájárulnak az egészségtelen ételek fogyasztásának terjedéséhez a tinik és a fiatalok körében. A szakemberek úgy vélik, hogy nem elég a gyerekműsorok alatt futó tv-reklámokat kontroll alatt tartani, hiszen ma már a fiatalok szinte több időt töltenek a közösségi oldalakon, mint a televízió előtt.

Tudományos magyarázat a facebookos hírnévtől való függőségre

Sok ember rögtön azzal kezdi a napot, hogy megnézi Facebook fiókját, hátha valaki megjegyzést fűzött a legutóbbi állapotfrissítéséhez. A kutatók szerint a közösségi oldalakon elért hírnévtől való függőség magyarázata az agy jutalmazási mechanizmusában keresendő. A tanulmányukhoz a német kutatók harmincegy Facebook felhasználót vizsgált.

Nem számítanak a facebookos barátok: boldogabbá tesznek a személyes találkozások

A legújabb pszichológiai kutatás szerint a facebookos barátok nem pótolhatják az igaziakat. Az emberek boldogabbak, és kétszer annyit nevetnek, amikor szemtől-szemben, vagy webkamerán keresztül beszélgetnek ismerőseikkel, mint amikor a közösségi oldalon csevegnek. Dr. Sam Roberts, a Chesteri Egyetem kutatója szerint az ilyen weboldalak nem segítik az igaz barátságok megszületését.

Iriggyé és elégedetlenné teszi az embereket a Facebook

A Darmstadt Egyetem és a Humboldt-Universität zu Berlin informatikai tanszékeinek közös kutatása során német tudósok a Facebook felhasználók érzelmi életét vizsgálták meg közelebbről. A résztvevők több mint egyharmada negatív élményekről, például frusztrációról számolt be a közösségi oldal használata után. A részletes kutatási eredményeket Németországban, a lipcsei 11. Nemzetközi Informatikai Konferencián ismertetik majd a tudósok.

Az internet hatása a pszichológiai fejlődésre

Az internet nagyon fontos lehet a tizenéves fiatalok pszichológiai fejlődése szempontjából, állítják a Tel Aviv-i Egyetem kutatói. Az amerikai tizenévesek egyre több időt töltenek az interneten, és a szülők egyre nehezebben tudják elszakítani gyereküket a Twittertől, a YouTube-től és a Facebooktól.