Veszélyes lehet a Facebook-diéta

Azok, akik érzelmileg szorosabb kapcsolatot ápolnak a közösségi portállal, nagyobb eséllyel hasonlítják össze saját testüket az ismerőseikével, valamint egészségtelen fogyókúra szempontjából nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ha valaki elkezdi méregetni a testét, hogy összehasonlítsa az ismerőseiével, megemelkedik a veszélyes diéta kockázata.

Veszélyes lehet a Facebook-diétaA vizsgálat során 128 főiskolás korú nőt vettek górcső alá, akik internetes kérdőívet töltöttek ki étkezési szokásaikkal és a Facebookhoz fűződő érzelmi viszonyukkal kapcsolatban. Megadták például, mennyi időt töltenek a Facebookon, hány ismerősük van, illetve összehasonlítják-e azok testét a magukéval a közzétett képek alapján.

Bebizonyosodott, hogy azok, akik érzelmileg szorosabb kapcsolatot ápolnak a közösségi portállal, nagyobb eséllyel hasonlítják össze saját testüket az ismerőseikével, valamint egészségtelen fogyókúra szempontjából nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ugyanakkor azoknál, akik nem hasonlították magukat a másokhoz, kisebb eséllyel küszködtek testképzavarral, és kevésbé voltak hajlamosak a koplalásra.

Az Észak-karolinai Egyetem Orvosi Iskolájának tanulmánya a Journal of Adolescent Health című szakfolyóiratban jelent meg. „Úgy gondolom, a Facebook nagyszerű eszköz a társas kapcsolatok ápolására. Amennyiben valaki megkapja ezt a fajta támogatást az oldalon, csekélyebb valószínűséggel aggódik a testalkata miatt – fogalmazott a szerzőként közreműködő Stephanie Zerwas pszichiáter.

„Ha valaki elkezdi méregetni a testét, hogy összehasonlítsa az ismerőseiével, megemelkedik a veszélyes diéta kockázata” – tette hozzá a szakember.