Reggeli rohanás, egekben a stressz-szint

A szülők szervezetében 30 százalékkal nő a kortizol nevű stresszhormon szintje azokon a reggeleken, amikor iskolába kell vinniük a gyereket – állítja egy friss kutatás. A gyerekek iskolába szállítása miatt azután csúszásban lehetünk egész nap, és sok szülő az időben odaérés sikerességétől érezte függőnek a hangulatát a nap hátra lévő részében.

Reggeli rohanás, egekben a stressz-szintA stressz-szint akkor a legmagasabb, amikor el kell indulni otthonról – mutatott rá Dr. Simon Moore pszichológus és csapata. A szakértők a nap során ötször vettek nyálmintát az érintettektől, hogy világossá váljon, milyen jól alkalmazkodnak a feszültség okozta terheléshez.

A stressz hatása akkor vált a leginkább mérhetővé, amikor a gyerekek iskolába szállítása után hazaérve ismét kiléptek az ajtón a munkába készülődve. A terhelés átlagosan délután fél háromig tartott a górcső alá vett tíz szülőnél. Ez azonban nemcsak hosszú távon lehet káros az egészségre.

„Közlekedésbiztonsági szempontból is fontos lenne, hogy a szülők a lehető legkevésbé legyenek feszültek, amikor reggel autóba ülnek. A stresszoldásnak rengetegféle módja ismert. A legnagyobb terhelés alatt állók nagy része alváshiányos, tehát bármikor elszunyókálhat a volán mögött. Náluk már plusz félóra alvás is csodát tehet. A nevetés ugyancsak akadályozza a stresszhormon hatásának kibontakozását, amit vidám közös reggelivel lehet előmozdítani” – magyarázta Dr. Moore.

A kutatást finanszírozó biztosítótársaság ezzel egy időben 1 000 szülő bevonásával készített kérdőíves felmérést, akiknek 5 és 15 év közötti csemetéik voltak. Az érintettek csaknem harmada számolt be arról, hogy az utódok iskolába szállítása miatt „csúszásban lehet az egész nap, és minden negyedik az időben odaérés sikerességétől érezte függőnek a hangulatát a nap további részében.

A szülők ugyanakkor az iskolás gyerekek okozta kellemes pillanatokról is meséltek: 39 százalékuk örömmel tölti ezt az időt is a porontyával, 36 százalékuk szereti hallani, mi történt velük a nap során, 29 százalékuknak pedig tetszett az időben odaérés nyújtotta sikerélmény.