Őrizzük a testsúlyunkat mediterrán módra!

A mediterrán étrend gyorsan csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát, ráadásul a zsírszegény diétáknál hatékonyabban segít az alacsonyabb testsúly megőrzésében is. A zöldségekben és gyümölcsökben, diófélékben és olívaolajban gazdag mediterrán étrend a zsírszegény diétánál hatékonyabban képes tartósan megőrizni az elért alacsonyabb testsúlyt.

Őrizzük a testsúlyunkat mediterrán módra!Postgraduate Medical Journal szakfolyóiratban publikált tanulmányukban az orvosok azt írják, hogy a mediterrán étrend gyorsan csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát, ráadásul a zsírszegény diétáknál hatékonyabban segít az alacsonyabb testsúly megőrzésében is.

A múlt hónapban a brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) vezetői arra hívták fel a figyelmet, hogy azonnali lépésekre van szükség az elhízás problémájának, illetve az ezzel együtt járó betegségek kezelése érdekében.

A szaklap vezércikkében a szakértők azt írják, hogy a tápanyagbevitelre történő összpontosítás a legjobb megközelítés, a radikális fogyókúrák azonban károsak. A vezércikk szerzői, köztük Terence Stephenson professzor, az Academy of Medical Royal Colleges elnöke, valamint Dr. Mahiben Maruthappu, az NHS England egyik vezetője, élesen bírálták a fogyókúra iparágat azért, hogy az egészséges, megfelelő táplálkozás helyett túlságosan a kalóriakorlátozásra összpontosít.

A szakértők szerint ezzel szemben a zöldségekben és gyümölcsökben, diófélékben és olívaolajban gazdag mediterrán étrend gyorsan képes csökkenteni a szívroham és a stroke kockázatát, és a zsírszegény diétánál hatékonyabban képes tartósan megőrizni az elért alacsonyabb testsúlyt.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Aseem Malhotra kardiológus szerint a tudományos eredmények alapján az lenne a felelősségteljesebb módszer, ha azt javasolnánk az embereknek, hogy koncentráljanak a tápanyagokban gazdagabb élelmiszerek fogyasztására.

A Görögországhoz, Spanyolországhoz és Olaszországhoz társított mediterrán étrendről már régóta állítják, hogy jót tesz az egészségnek és a szívünknek. Az ilyen étrend jellemzően rengeteg zöldséget, friss gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, olívaolajat és diófélét, valamint baromfihúst és halat tartalmaz vörös húsok, vaj és állati zsírok helyett.