Segítség, depressziós a párom!

Nehéz helyzet, amikor az egyik családtagunk depresszióban szenved, hiszen laikusként nem könnyű segíteni rajta. Ha azonban a párunk depressziós, akkor különösen nagy feladat hárul ránk, a párkapcsolat stabilitásának megőrzése ilyen esetekben nem egyszerű. Az első lépés természetesen a felismerés, ami nem feltétlenül magától értetődő feladat.

Először is különbséget kell tudni tenni a rosszkedv és a hangulatzavar között. Mindenkinek lehetnek mélypontjai, válságai, ezek természetes részei az életnek. A depresszió olyan tartós állapot, amely állandó lehangoltsággal, motiválatlansággal jár, a negatív hangulatot, szomorúságot pedig egy-egy pozitív történés sem képes megszakítani, megtörni.

A depresszió tünetei

A depresszió tünetei nagyon eltérőek lehetnek az egyes emberek estében, valakinél például szélsőséges aluszékonysággal párosul, másoknál épp ellenkezőleg, alvászavarral jár. Mindenesetre, ha párunknál tartós lehangoltságot, kedvtelenséget észlelünk, és még esetleg öngyilkossági gondolatoknak is hangot ad, akkor nem árt komolyan odafigyelnünk rá, hiszen nagy valószínűséggel depresszióban szenved.

A hangulatzavar erőteljesen rányomja a bélyegét a mindennapokra, hatással van a párkapcsolatra is. A depresszió kezelése már nem a mi dolgunk, de a felismerés után is sokat tehetünk. Mivel a depressziós emberre jellemző a motiválatlanság és a kontrollvesztettség, ezért nekünk kell kézbe venni az irányítást. Erőltetni persze semmit sem szabad, de rá kell venni párunkat, hogy szakemberhez forduljon, aki szakszerű terápiával tud segíteni a betegség leküzdésében, hiszen a hangulatzavar is betegség, bár kevésbé kézzel fogható, mindenképpen szakszerű kezelést igényel.

Ha párunk depressziós, nem szabad szemére vetni például a párkapcsolati nehézségeket, hiszen ezzel csak rontanánk a helyzeten. Nem kell persze teljesen feláldozni magunkat, de türelmesnek kell lennünk, és átvenni az irányítást. Azzal tehetjük a legtöbbet, ha a depresszióban szenvedő párunkat nem hagyjuk teljesen izolálódni, amennyire lehet, óvni kell a teljes beszűküléstől, közben pedig szakszerű segítség felé kell terelni őt.

Fontos, hogy ne vegyük magunkra hangulatzavarban szenvedő párunk negatív gondolatait, ezek valószínűleg nem a személyünk ellen szólnak, pusztán a betegség velejárói. Egy megértő, türelmes társ igazi kapaszkodó lehet a betegség leküzdésében.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Depresszió és fanatizmus