Olívaolaj a szívroham megelőzésére

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása drámai mértékben javítja a koszorúér-betegséggel összefüggő kémiai jelzéseket a szervezetben. Négy teáskanálnyi olívaolaj – körülbelül ennyi olívaolajat használnak a salátaöntetekhez – elég egy egészséges felnőtt étrendjében ahhoz, hogy hat hét leforgása alatt javulás mutatkozzon a vizeletben mérhető értékekben.

Olívaolaj a szívroham megelőzéséreThe American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent kísérletben a Glasgow-i Egyetem munkatársai mindössze 20 milliliter, vagyis körülbelül négy teáskanálnyi olívaolajat adtak hozzá egészséges felnőttek étrendjéhez. Körülbelül ennyi olívaolajat használnak a salátaöntetekhez és az étkezés során végzett kenyeres mártogatáshoz. Az eredmények alapján azonban az derült ki, hogy a szívbetegségekre utaló, a vizeletben mérhető számos jelzés mindössze hat hét leforgása alatt javulást mutatott.

A kísérlet során 69 olyan nőt és férfit kértek fel, akik általában nem fogyasztanak olívaolajat. A résztvevőket két csoportra osztották, és megkérték őket, hogy hat hétig mindennap fogyasszanak el 20 milliliter olívaolajat, vagy alacsony, vagy magas fenolvegyület tartalommal. A fenolvegyületek azok a természetes növényi vegyületek, amelyeknek az olívaolaj egészségügyi védőhatásai köszönhetők.

A kutatócsoport egy új diagnosztikai módszert alkalmazott, mely során a vizeletmintában lévő, a fehérjék lebontásából származó peptideket vizsgálják. Ezekről a peptidekről már korábban bebizonyosodott, hogy számos betegség, köztük a koszorúér-betegség biomarkerei. A proteomika nevű eljárás bizonyos fehérjék megváltozott szintjeit képes kimutatni, ami még a tünetek jelentkezése előtt megmutathatja a betegségek korai jeleit.

A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy mindkét csoportban jelentős mértékben javultak a leggyakoribb szívbetegség típussal, a koszorúér-betegséggel összefüggő pontszámok. A kimutatott változások azonban kismértékűek voltak, és a szívbetegség hagyományos jelzői, például a koleszterinszint pedig változatlanok maradtak.

A kutatók szerint ez az egyik oka annak, hogy olyan nehéz rávenni az embereket étrendjük megváltoztatására, mert szinte egyáltalán nem látják a jótékony hatást. Most először sikerült bebizonyítani, hogy a proteomika mindössze hat hét után sikeresen alkalmazható az élelmiszer egészségügyi hatásainak mérésére alanyok kis csoportjában. A kutatók azt remélik, hogy a szűrővizsgálatot minél hamarabb fel lehet majd használni az állami egészségügyi ellátásban arra, hogy egy egyszerű vizeletvizsgálattal ki lehessen mutatni egy sor betegséget.

Az olívaolaj omega-6 zsírsavakat tartalmaz, az egészséges politelítetlen zsírsavak egy csoportját, amelyek gátolják a szervezet gyulladásra adott válaszát olyan krónikus állapotok esetén, mint például a szívbetegség vagy az ízületi gyulladás. Ezek a fajta zsírsavak a vérnyomást is csökkentik, valamint a jó és a rossz vérzsírok arányát is javítják.