Gyógyít is a korai vacsora

A következetesen napi 12 órás böjtölés jótékonyan hat a vércukor- és a koleszterinszintre, ráadásul képes visszafordítani a cukorbetegség tüneteit – vélik kísérleteik alapján a kutatók. Azt tudtuk, hogy a naplemente utáni étkezés súlygyarapodáshoz vezet, most fény derül egészségvédő hatására is. A félnapos böjt a bélflóra egyensúlyát is segít helyreállítani.

Gyógyít is a korai vacsoraAz egereken végzett kísérlet során bebizonyosodott, hogy az ugyanannyi kalóriát bevivő állatok közül azok híztak jobban, akik később kaptak enni. A legalább 12 órán át tartó böjtölés fontosnak tűnik tehát a szervezet zsírégető mechanizmusának beindításában.

A Cell Metabolism című szaklapban közzétett amerikai vizsgálat kivitelezői most embereken tervezik elvégezni a kísérletet, hogy kiderüljön, rájuk igaz-e a törvényszerűség.

A mostani megfigyelés alkalmával 400 egeret vettek górcső alá, akik normális, illetve cukorban, zsírban vagy mindkettőben gazdag táplálékot kaptak különböző időintervallumokban.

Az étkezéseket 9 vagy 12 órán belül letudó egerek kevesebbet híztak ugyanannyi ételtől, mint azok, amelyek bármikor hozzáférhettek az ételhez. A korlátozott csoport tagjai viszont hiába kaptak engedményt például hétvégén, az éjszakai böjtölés jótékony hatása még így is mérhető volt náluk – ami arra enged következtetni, hogy a tendencia jól tűri az ideiglenes megszakítást.

Amikor pedig az elhízott, addig bármikor evő egereket időben korlátozott étrendre fogták, kalóriacsökkentés nélkül is leadták testsúlyuk átlagosan 5 százalékát.

A kutatók úgy vélik, hogy a következetesen betartott napi 12 órás böjtölés jótékonyan hat a vércukor- és a koleszterinszintre, ráadásul képes visszafordítani a cukorbetegség tüneteit.

A munkálatokat irányító Dr. Satchidananda Panda, a kaliforniai Salk Intézet szakértője elmondta, hogy az energiafelhasználásért nagyban felelős barna zsírszövetek nagyobb arányban aktiválódnak ezzel a táplálkozási módszerrel. A félnapos böjt egyébként a bélflóra egyensúlyát is segít helyreállítani.