Bőrápolás cukorbetegségben

A cukorbetegek nagy része bőrproblémákkal küzd. A bőr többnyire rendkívül száraz, sokszor vöröses színű és hajlamos a hámlásra, viszketésre. A szabálytalan vércukorszint miatt testük vízháztartása elveszíti egyensúlyát, és ez befolyásolja a bőr állapotát. Ahhoz, hogy a cukorbetegek is jól érezzék magukat a bőrükben, fontos a megfelelő bőrápolás.

A bőrünk fontos védelmi funkciót lát el. Elsődleges feladata az agresszív baktériumok és vírusok távol tartása. Ha azonban a bőr elveszti szabályozó funkcióját, lehetségesé válik védőgátjának megtámadása, vagy akár elpusztítása. Ekkor a vírusok, baktériumok és kémiai anyagok akadálytalanul behatolhatnak, és ennek bőrbetegség, vagy allergia lehet a következménye.

Ápoljuk szelídenA cukorbetegségben szenvedőknek különösen fontos a bőrápolás. Az ő bőrük jóval kevesebb verejtéket és a faggyút termel, mint az egészséges embereké általában, ezért a bőrük kevésbé lesz rugalmas, védett a külső hatásokkal szemben. Az eredmény száraz és pikkelyes bőr, ami kínzó viszketést okoz. A cukorbetegség ráadásul károsíthatja az idegeket, és befolyásolja a fájdalomérzetet. Ha a lábon sebek keletkeznek, amelyeket nem vesznek észre, ördögi kör jöhet létre. Mivel a cukorbetegek bőrében rossz a vérkeringés, a gyulladások és sérülések nehezen gyógyulnak – ez pedig kedvez a fertőző kórokozóknak.

A száraz bőr ápolása

A cukorbetegség esetén a bőr kiszáradásának megelőzése a bőrápolás alfája és ómegája. Sok száraz bőrű ember hajlamos zsírban gazdag krém használatára, ezzel azonban éppen az ellenkező hatást váltja ki. Ha ugyanis ilyet használunk, egyfajta zsírfilm képződik a bőr felületén, ami eltömi a pórusokat, és ronthatja a bőr természetes légzését és az oxigén-anyagcsere működését. A kozmetikában kétfajta emulziót használnak, az O-V, olaj a vízben emulzió és a V-O, víz az olajban emulziót. Az előző nagyrészt vízből áll, benne finoman oldott zsírral és olajjal. A bőr így sok nedvességet kap, ráadásul nem keletkezik zsírfilm a felületén. Az O-V emulzió érdes, viszketős bőrre ajánlott.

Bőrápoló krémek, kímélet

Különösen jót tesz a cukorbetegek bőrének a hidratáló krémek vagy testápolók használata. A bőrgyógyászok és gyógyszerészek által ajánlom krémek ún. lipid komplexek, megvannak bennük a saját bőrvédelmünkben is megtalálható összetevők, megteremtik a szükséges egyensúlyt, és általában nagyon jól tolerálhatók. A cukorbetegek bőrére kifejlesztett termékek között sok a karbamid tartalmú, nagymértékben megkötik a nedvességet, és csökkentik a viszketést is. A karbamid és laktát kombináció különösen bevált ápolószer cukorbetegeknek.

A krémek használata mellett ugyanannyira fontos a bőr általános kímélése. Hosszú fürdés helyett ajánlott a rövid zuhanyozás, ugyanis a bőrt mindig védeni kell a nedvesség- és zsírveszteségtől. Zuhanyozás alatt és arcápoláshoz is javasoltak az enyhe termékek. A kozmetikumok legyenek mentesek a tartósítószerektől, illatanyagoktól és színezékektől. Zuhanyozás és mosakodás után fontos, hogy a bőrt alaposan megszárítsuk, különösen a bőrredőkben. A visszamaradt nedvességben, meleg és párás környezetben különösen jól szaporodnak a baktériumok és a gombák.

A következetes ápolás mellett a bőrének is jót tesz, ha elegendő vizet iszik naponta: legalább 2 liter víz ajánlott a szervezet és a bőr karbantartása érdekében.

(Németből fordította: Koncz László)