A kockahas titka

Érthető, hogy a testedzésbe kezdők jelentős részének miért éppen a hasizom a szívügye. Általában épp ezzel a tájékkal a legelégedetlenebbek az emberek, emellett az úgynevezett „kockahas” mindenki számára vonzó. Csakhogy sokan alaposan el vannak tévedve ebben a témában, mert az izmos has nem alakul ki egyetlen gyakorlattól, egyetlen nap alatt.

Ennek az egyik oka az, hogy általában nem vagyunk elég tájékozottak testünk felépítését, működését illetően, a másik viszont rajtunk kívül álló tényező. A különböző „fogyasztó” termékek, edzőgépek és más kütyük reklámjai sajnos leegyszerűsítik a dolgot, s úgy állítják be az izmos hasat, mintha az egyik napról a másikra, egyetlen gyakorlattól alakulna ki. Pedig ez távolról sem igaz.

Munkával is "szerezhető"Nem kell(ene) orvostanhallgatónak, testnevelő tanárnak, vagy személyi edzőnek lennünk ahhoz, hogy tudjuk, a hastájékon lévő zsírréteg és az alatta elhelyezkedő izomfajták külön kezelést igényelnek. A táplálkozással most külön nem foglalkozunk, de meg kell jegyezni, hogy minden ott kezdődik, illetve az edzés is csak úgy hatékony, ha betartjuk a különböző szabályokat a konyhában.

A hasizmok erősítésére számos gyakorlat áll rendelkezésre. Mindenképpen érdemes több fajtát is elsajátítani (lehetőleg olyan emberrel, aki meg tudja mutatni a helyes mozdulatot) és művelni, hiszen úgy tudunk a leginkább hatni a területre, ha minden részét átmozgatjuk.

Sokan abba a hibába esnek, hogy keményen ráállnak egy-egy gyakorlatra, nem kapnak gyors visszajelzést (eredményt), és emiatt hamar fel is adják. A hangsúly a komplexitáson van, s ebbe az is beletartozik, hogy a hastájéki zsírréteget is vékonyítjuk. Valljuk be, a legtöbb embernek bőven van mit leadnia hasból, erre pedig a kardió edzések a megfelelőek. A jó hír az, hogy ezek segítségével változatosabbá tehetjük a hasizom-erősítő tréningeket, amelyek előtt és után is bátran iktathatunk be futást, biciklizést, vagy bármilyen más gyakorlatot.