Sötét szobában jó az alvás

Az éjszakai fényforrások felboríthatják a szervezet belső órájának működését, így olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség. A redőny felszerelése és a beltéri lámpák eloltása segíthet az egyensúly megőrzésében. Meg kell tanulnunk szeretni a sötétséget, hiszen ezzel segíthetünk az agyunknak a pihenésre való felkészülésben.

20150326-sotet-szobaban-jo-az-alvas-02A redőny felszerelése és a beltéri lámpák leoltása segíthet az egyensúly megőrzésében, így a betegségek megelőzésében is.

Dr. Richard Stevens mellrákkutató hozzátette, hogy meg kell tanulnunk „szeretni” a sötétséget, hiszen így segíthetünk az agyunknak a pihenésre való felkészülésben.

„A lényeg, hogy az alvás rendkívül fontos a jó közérzet szempontjából, így a megfelelő éjszakai sötétség is. Az alvás fontossága végre bekerült ugyan a köztudatba, ám a sötétség szerepéről egyelőre nem szól a fáma” – magyarázta a szakember, aki az amerikai Connecticuti Egyetem munkatársa.

Stevens elmondta, hogy a testünk biológiai órájának fő feladata a napfényes órákhoz történő alkalmazkodás. A hormonok termelődése, a génkifejeződés, a testhőmérséklet és az anyagcsere egytől egyig a napfény által diktált ritmust követi. A meseterséges fény azonban „túl halvány és rosszkor jön”, ennélfogva zavart idézhet elő a rendszerben.

A szakember javaslata alapján az elektronikai eszközöket is érdemes kitiltani a hálószobából, hiszen kijelzőjük kék fénye különösen éberségre ösztönzi az agyat. Éjszakai felébredés esetén pedig halvány, pirosas árnyalatú izzót szerencsés felkapcsolni.

Feltételezések szerint a szervezet belső órájának működési zavara gátolja a melatonin termelődését, márpedig ennek a hormonnak kulcsszerepe van a mellrák kialakulásának megakadályozásában.

Más kutatások pedig a sötétség hiányát a cukorbetegséghez, a depresszióhoz és az elhízáshoz kötötték.

Az összes friss eredmény a Philosophical Transactions B című szakfolyóiratban jelentek meg.