Bőröregítő ételek

Jó oka van annak, hogy miért tűnik a bőrünk kicsit elnyűttebbnek néhány hétvégi parti, vagy mojitóval megtűzdelt tengerparti nap után. Amit eszünk és iszunk, az hatással van a bőrünkre is, szépíti vagy rontja. Egy kis elcsábulástól nem nézünk ki egy csapásra öregebbnek, de a tartósan hibás étrend idővel meggyorsíthatja a bőr (és a fogak) öregedését.

Ne mossunk rögtön fogat!Édességek

A túlzott cukorbevitel azonnal beindítja a glikációt. Azaz, ha több cukrot eszünk, mint amennyit a sejtjeink fel tudnak dolgozni, a maradék cukormolekulák egyesülnek a fehérjékkel, és úgynevezett AGE-molekulák keletkeznek, melyek károsíthatják a bőr kollagén tartalmát.

Nem meglepő módon a túl sok cukor a mosolyunknak is árt. A cukor hozzáragad a foghoz, és segíti a baktériumok szaporodását, a fogromlást és elszíneződést. Ha édességgel kényeztetjük magunkat, érdemes utána legalább tiszta vízzel kiöblíteni a szánkat, hogy eltávolítsuk a lepedéket.

Alkohol

Az egészséges máj egészséges bőrt jelent. Ha a májunk jól működik, a bőrre ártalmas mérgek természetes úton távoznak a szervezetből. De ha a mérgek lerakódnak a szervezetben, az számos bőrproblémához, pattanáshoz, fakó arcbőrhöz, ráncokhoz, rosaceához vezethet. Ráadásul az alkohol dehidratál, és gyengíti az alvás minőségét, ami szintén kihat az öregedésre.

Fehérbor

A fehérbor külön kategóriába tartozik, mivel meglepően veszélyes a fogakra. Míg egy pohár vörösbor elszínező hatása azonnal látható, a fehér borban lévő sav a fogzománcot támadja, és tartósabb károsodást okoz. Így az esti napi egy pohár Chardonnay sokkal gyengébbé teheti a fogainkat.

Fontos tudni azonban, hogy ne mossunk fogat közvetlenül ivás után (és ez minden savas italra vonatkozik). A már savas fogak kefélése tovább koptathatja a fogzománcot. Érdemes fogmosás előtt legalább egy órát várni, hogy elmúljon a „savas fürdő” hatása.

Megégett hús

A hús felületén lévő elszenesedett kéreg gyulladást okozhat, amely lebontja a bőrben lévő kollagént. Nem kell feltétlenül száműznünk a grillpartikat az életünkből, de távolítsuk el a húsról az odaégett részeket, és tisztítsuk meg a grill felületét is, hogy ne szennyezze a következő adagot.

Sós ételek

Lehet, hogy Ön nem főz sósan, de ez még nem biztosítja, hogy alacsony a sóbevitele. Számos készételt nátriummal tartósítanak, ami visszatartja a vizet a sejtekben és puffadt kinézetet okoz. Ha gyors segítségre van szüksége a puffadtság eltüntetésére, használjon koffein tartalmú hidratáló krémet.

Feldolgozott húsok

A felvágottak, kolbász, szalonna gyakran tartalmaz szulfitokat és egyéb konzerváló szereket, amelyek gyulladást okoznak a bőrben, és gyorsítják az öregedést. (Ráadásul a feldolgozott vörös húsokat a szívbetegségekkel is összefüggésbe hozták.) A vörös húsokból készültek helyett fogyasszunk inkább baromfi-felvágottakat, vagy próbáljuk meg a hús egy részét zöldségre cserélni.

(Angolból fordította: H. Orsi)