Hat kis adag tesz karcsúvá

Régóta próbálják a fogyókúrázók agyába vésni, hogy fogyasszanak három főétkezést a nassolás elkerülése érdekében. Az elmélet előnyeit mára megkérdőjelezték, miután kimutatták, hogy az egészséges fogyókúra titka a kisebb fogások gyakoribb fogyasztása lehet. Szakértők szerint fogyókúrázáskor nem egészséges túl nagy mennyiségű zsírmentes testtömeget leadni.

Hat kis adag tesz karcsúváSzámos híresség, köztük a hollywoodi színésznő, Jennifer Aniston is annak tulajdonítja karcsúságát, hogy a nap során egyenletesen elosztva, rendszeresen fogyasztanak kisebb fogásokat. A 46 éves színésznő ahelyett, hogy három kiadós étkezést fogyasztana, inkább öt kisebb étkezést, valamint ötször öt perc edzést, és egy kocogást iktat be a napjába.

Kaliforniai és új-mexikói egyetemek szakértői most legújabb kutatásukban arra jutottak, hogy Aniston módszere kulcsfontosságú lehet az egészséges fogyás szempontjából. Kimutatták, hogy a nagyobb étkezési gyakoriság egészségesebb testösszetételt, valamint a zsírmentes testtömeg vesztésének kisebb valószínűségét eredményezi. Mivel a kutatók is elismerik, milyen nehéz sok diétázó számára kialakítani egy egészséges és fenntartható étkezési mintát, a legjobb megoldás a napi étkezések számának növelése lehet.

Kísérletükben kétféle étkezési mintát hasonlítottak össze egy kéthetes időszakban. Az első mintát követők naponta két főétkezést költöttek el, a második mintát követők pedig hatszor ettek egy nap. A bevitt teljes kalóriamennyiség a két csoportban azonos volt. Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét étkezési minta követői fogytak. A hatszor étkezők azonban egészségesebb testösszetételt tartottak fenn, és kevesebb zsírmentes testtömeget adtak le. Ráadásul a gyakran étkezők egészségesebb vércukor, inzulin és koleszterin szinttel is rendelkeztek.

A táplálkozási szakértők szerint a fogyókúrázás során nem egészséges túl nagy mennyiségű zsírmentes testtömeget leadni.