Extrém edzéstől vérmérgezést kaphat!

Nem szerencsés, ha túlzásba visszük az edzést, mert ennek hatására a bélbaktériumok a véráramba kerülhetnek, ami aztán vérmérgezéshez vezethet. A hosszú időn keresztüli extrém fizikai megterhelés hatására a bélfal megváltozik, aminek hatására az ott jelenlévő természetes baktériumok, az ún. endotoxinok a véráramba ürülnek. A hőség fokozza a tüneteket.

Extrém edzéstől vérmérgezést kaphat!A kutatás során olyan önkénteseket vizsgáltak, akik egy sor extrém edzésen estek át: 24 órás ultramaratont futottak, illetve egymást követő napokon több fázisban futottal le ultramaratonokat.

„Az események előtt és után vett vérmintákból, amelyeket a kontrollcsoportéval hasonlítottunk össze, kiderült, hogy a hosszú időn keresztüli extrém fizikai megterhelés hatására a bélfal megváltozik, aminek hatására az ott jelenlévő természetes baktériumok, az ún. endotoxinok a véráramba ürülnek. A szervezet immunsejtjei ennek hatására begyulladnak, mintha csak súlyos fertőzésről volna szó, ami egyes esetben akár vérmérgezést is okozhat” – mondja a kutatást vezető Dr. Ricardo Costa professzor. Ha a vérmérgezést nem diagnosztizálják és kezelik időben, akár halálos is lehet.

Azoknak az embereknek a szervezetében, akik rendszeresen keményen sportolnak, ez nem okoz különösebb gondot, mivel az immunreakcióik megakadályozzák a probléma kialakulását. Ugyanakkor azok, akik sportolnak ugyan, de csak egy-egy verseny kedvéért lépnek ki a komfortzónájukból és terhelik túl magukat extrém módon, a problémák sajnos megjelenhetnek. A hőség fokozza a tüneteket, ezért nyáron különösen érdemes vigyázni az extrém sporttevékenységekkel.

„Az ijesztő az, hogy a kutatás résztvevői közül szinte mindenkinek voltak vérmérgezéses tünetei. Ez annak tudható be, hogy a bakteriális endotoxinok a vérbe kerültek, és a szervezet immunreakciója erősebbnek bizonyult, mint az ellenreakció.”