Korpás a hajam, mit tegyek?

Sokunknak tabunak számítanak a sötét ruhadarabok – ezeken ugyanis jól látszik a korpa. A korpa látványnak ugyan zavaró, szerencsére azonban többnyire ártalmatlan. A fejbőr, mint a többi bőrfelület, folyamatosan megújul. Az állandó sejtmegújulás révén és a szarusejtek gyorsabb leválása miatt létrejöhet korpásodás, amely szabad szemmel csak részben látható.

Az új bőrsejteknek körülbelül 4 hétre van szükségük a bőr felületének elérésére, és ott korpaként a fejbőrről történő leválásra. Ez normális folyamat, de bizonyos zavarok, betegségek esetén erősebben jelentkezik.

Kúraszerű ápolás segíthetMiért keletkezik?

A korpásodás okai között megtalálhatók örökletes tényezők, hajlam a fokozott faggyútermelésre, hormonális változások, stressz, időjárási viszonyok (pl. a száraz meleg levegő télen), vagy egyszerűen rossz hajápolás. De egy pityrosporum ovale nevű élesztőgomba is okozhatja a bosszantó korpásodást.

A fejbőrön – mint ahogyan az egész bőrfelületen – gombák és baktériumok találhatók, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges bőrklímához. Ezeket kifinomult vezérlő rendszer tartja egyensúlyban. Bizonyos tényezők miatt azonban az élesztőgombák növekedése ellenőrizhetetlenül nőhet. Különösen jól növekszik a gomba, ha a faggyúmirigyek sok faggyút termelnek.

Hogyan harcoljunk ellene?

Annak érdekében, hogy megfékezzük a pityrosporum ovale túlzott elszaporodását, csak az élesztőgombával szembeni harc vezethet eredményre. Erre a célra vannak a gyógyszertárban speciális, zsírtalanító samponok, amelyek olyan szereket tartalmaznak, amelyek ellensúlyozzák a gombák növekedését. A nagy visszaesések aránya a korpásodás kezelésében jellemző probléma, ezért először egy kúraszerű (heti 2 alkalommal 3-5 percig, körülbelül 4 héten át), és ezt követően (hetente egyszer, legfeljebb hat hónapig) tartó preventív alkalmazás ajánlott.

Az egyes kezelések között a hajunkat normális, nagyon enyhe samponnal mossuk. Eltérően más gombás betegségektől, a korpát okozó élesztőgombák ártalmatlanok és nem fertőzőek.

Hajápolás korpásoknak

  • A sampont alaposan öblítsük ki. Mondjunk le a forró vizes hajmosásról, és a forró hajszárításról, ami még jobban irritálja a fejbőrt. A hajat – amennyire lehetséges – a levegőn szárítsuk meg. A rendszeres hajkefélés szétosztja faggyút a fejbőrön, és elvonja az élesztőtől a táplálékát.
  • Ha a fejbőr viszket, akkor is kerüljük a fej kaparását. Ez ugyanis sebet okozhat, amely a fejőr gyulladásához és fertőzéséhez vezethet.
  • Kerüljük az agresszív szereket, amelyek irritálják a fejbőrt.
  • A stresszt, amennyire csak lehet, csökkenteni kell, mert könnyen vezethet korpásodáshoz.
  • Csökkenteni kell a cukortartalmú ételek fogyasztását, mivel a cukor kedvez a gombák növekedésének.
  • A korpásodás elleni hajmosásra a hidratáló hatású samponok alkalmasak, amelyek megakadályozzák a fokozott sejtregenerációt. A korpásodás elleni samponok gyakran még tovább szárítják a fejbőrt, mi növeli a korpaképződést!
  • A nap segít a korpásodás ellen – ezért hagyjunk sok friss levegőt a bőrnek és a hajnak.
  • Ppróbálja meg a Schüssler-sókat (kérjen tanácsot patikában), vagy segíthet a zsurlótea (3-5-ször naponta 1 csésze). Kényeztesse magát napi egy fejmasszázzsal – a jó vérkeringésű fejbőr kevesebb korpát termel.

A korpa tehát otthon is jól kezelhető. Ha azonban a fejbőr gyulladt, vörös, nedvedzik, vagy hajhullást észlel, kérjen tanácsot bőrgyógyásztól.

(Németből fordította: Koncz László)