Ha jól alszom, nem fáj

Az artrózisban, más néven oszteoarthritiszben szenvedő betegek több mint fele fájdalmakat tapasztal éjszaka. Az alvás minőségének javításával enyhíthető az artrózis okozta krónikus fájdalom. Kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy az alvás megszakításai összefüggésbe hozhatók a fájdalom feldolgozásában és érzékelésében bekövetkező változásokkal.

Ha jól alszom, nem fájA kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy az alvás megszakításai összefüggésbe hozhatók a fájdalom feldolgozásában és érzékelésében bekövetkező változásokkal.

Az artrózisban, vagy más néven oszteoarthritiszben szenvedő betegek több mint fele fájdalmakat tapasztal éjszaka. Ez megszakíthatja az alvást, és az alvási szakaszok közötti gyakori váltásokhoz vezethet. A szakértők azt is elmondták, hogy korábbi kutatások szerint a megszakított alvás segíthet előre jelezni a fájdalom súlyosságát.

Az Alabamai és a Floridai Egyetemek kutatóinak Megan Petrov vezetésével készült, a The Journal of Pain szaklapban megjelent tanulmánya azt vizsgálta, hogy a rossz minőségű alvás összefügg-e a fokozott fájdalomérzékenységgel és a csökkent fájdalomtűréssel a krónikus fájdalomtól szenvedő betegek esetében.

A kutatás során a szakértők az alanyok önbevalláson alapuló álmatlanságának, alvászavarának és fájdalomérzékenységének súlyossága közötti összefüggést vizsgálták térd artrózisban szenvedő betegekben. Azt feltételezték, hogy a legsúlyosabb inszomniában szenvedők több fájdalmat, és kisebb toleranciát mutatnak a fájdalommal szemben.

A kísérlet résztvevőinek életkora 45 és 85 év közé esett. Az önkéntesek kérdőíveket töltöttek ki, amelyekből az derült ki, hogy az alvászavar súlyossága valóban összefügg a fájdalom feldolgozásában bekövetkező változásokkal a szervezetben.

Bár a kutatók csak összefüggést mutattak ki az alvás és a fájdalomtűrés között, mégis azt javasolják, hogy az alvást javító kezelések enyhíthetik az artrózisos betegek fájdalmát. Azt is hozzátették, hogy az álmatlanságban szenvedő artrózisos betegek számára az alvásra összpontosított kognitív viselkedésterápia szolgálhat a legnagyobb előnyökkel.