Napi 6 óra alvás elég

Vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzsek megfigyelésével kiderült, mennyi az ember valódi alvásigénye. Napjainkban szinte kőbe vésett szabálynak tűnik, hogy napi 8 órát kell aludni. A természetes körülmények között élők azonban kevesebbel is beérik, így is jó egészségnek örvendenek, kevesebb közöttük az elhízott, a magas vérnyomásos és a szívbeteg.

A Kaliforniai Egyetem munkatársai tanzániai és bolíviai törzseket vizsgáltak, akik semmilyen modern eszközt nem használnak, így életmódjuk nagyjából az őseinkéhez hasonlítható. A szakértők karóra formájú aktivitásmérőkkel kísértek figyelemmel 94 felnőttet több mint ezer napig.

Kevesebb alvással is jól vanBebizonyosodott, hogy a kísérletben résztvevők átlagosan 6 óra 25 percet alszanak, ami jóval kevesebb a manapság elterjedt 8-nál. A megfigyelt személyek így is jó egészségnek örvendtek, ráadásul kevesebb volt náluk az elhízott, a magas vérnyomásos és a szívbeteg. Állóképességük is jobbnak bizonyult.

„Az az elvárás, hogy éjszakánként legalább 8 órát aludjunk. Ráadásul ha a technológiai vívmányok nem lennének, még többet akarnánk” – magyarázta a kutatást vezető Ghandi Yetish. – Mindig is arról szólt a fáma, hogy a modern életvitel időt vesz el az alvástól. Ez azonban tévhitnek bizonyult – tette hozzá munkatársa, Jerome Siegel.

A tanulmány a Current Biology című szakfolyóiratban jelent meg. A természeti népek gyermekei egyébként 3 órával és 20 perccel napnyugta után tértek nyugovóra.