Reggeli torna kényelmeseknek

Persze, hogy jó ébredés után még egy kicsit szundikálni a meleg paplan alatt, az ébresztőóra szundi gombját megnyomva lopni még néhány pillanatot. A vérkeringést is fel kell azonban ébreszteni, és erre a reggeli torna az igazi. Mert aki 15 perccel korábban kiugrik az ágyból, mozog egy kicsit, az energiával tele kezdi a napot, és estig friss, éber marad.

Néhány egyszerű gyakorlat felébreszti a testünket, izmainkat, szellemünket.

Közben is lehet mozogniHáton hintázás

Hogy ne kelljen rögtön ébredés után elhagyni a meleg ágyat, maradjon fekve. Helyezkedjen el kényelmesen a hátán, húzza a térdét a mellkasára, és fogja át a karjaival. Hintázzon tízszer balról jobbra, majd előre és hátra. Ezzel nemcsak a hátat lazítja el, hanem szelíden ébresztgeti is magát.

Kerékpározás

Feküdjön a hátára. A karokat helyezze lazán az oldala mellé. Feszítse meg a hasizmokat és húzza a lábait behajlítva felfelé. Nyújtsa ki a lábujjait és kerékpározzon mindkét lábával a levegőben, tízszer előre, majd tízszer hátra. Ez lendületbe hozza a vérkeringést és edzi a lábakat és a hasizmokat.

Almaszedés

Üljön fel és nyújtózkodjon alaposan. Szedjen képzeletbeli almákat, nyújtsa ki karjait minden irányba. Ez megnyújtja és ellazítja a testet. Aki közben szívből ásít, ellátja tüdejét friss oxigénnel és csökkenti a szén-dioxidot.

Hídugrás

Itt az ideje, hogy kikeljen az ágyból. Nyissa ki az ablakot, és engedje be a friss reggeli levegőt, ez segít felébredni. Álljon egyenesen, és a jobb lábát hajlítsa hátra. A felsőtestét döntse előre, hajlítsa be a karjait. Erőteljesen lökje magát a bal lábával, és ugorjon nagyot oldalra. Érjen földet a jobb lábával és ugorjon rögtön vissza. Ismételje meg ezt a gyakorlatot négyszer.

Ugrálás

Könnyedén és élénken fusson helyben, apró ugrálásokkal. A karok a lábakkal ellentétesen lendülnek. Futás közben húzza fel jól a térdeit, utána tízszer érintse meg sarkával a fenekét. Ez a gyakorlat jó hangulatot teremt, és elűzi a fáradtságot. Hallgasson kedve és hangulata szerinti zenét.

Fogkefével a feszes popsiért

Lassan ideje lesz rendbe szednie magát, használja ki hatékonyan az időt fogmosás közben – egy kis lábedzéssel. Helyezze testsúlyát az egyik lábára, a bal kezét tegye csípőre. Feszítse meg a fenekén az izmokat, és emelje fel jobb lábát lassan oldalirányban, majd engedje le. A lábujjak közben legyenek feszesek. A gyakorlatot ismételje meg hússzor, majd váltson a bal lábára. Ez a gyakorlat nem csak tiszta fogakat varázsol, hanem feszes feneket is.

(Németből fordította: Koncz László)