Könnyebben meghízik, ha szingli

Az egyedül élők nagyobb eséllyel táplálkoznak egészségtelenül, mert nagyobb adagokat, kevesebb gyümölcsöt és több készételt fogyasztanak. A Queensland University of Technology munkatársai kimutatták, hogy az egyedül élőknél sokkal nagyobb az egészségtelen táplálkozás veszélye, ami főleg a főzési hajlandóság és a bevásárló partner hiányának tudható be.

Dr. Katherine Hanna és dr. Peter Collins 41 korábbi kutatás eredményeit elemezte, hogy megvizsgálja az egyszemélyes háztartás és a tápanyagbevitel összefüggését. Ez az első kutatás e témában, amely a Nutrition Reviews című szaklapban jelent meg.

Egyedül nem esik jólÚgy találtuk, hogy az egyedül élők táplálkozása kevésbé változatos, ráadásul bizonyos kulcsfontosságú ételcsoportokból is kevesebbet esznek, például zöldségből, gyümölcsből vagy halból. A fejlett országokban egyre magasabb az egyedül élők aránya. Nálunk, Ausztráliában például a háztartások 23 százaléka volt egyszemélyes 2010-be – mondta a szakember.

Az eredmények tehát arról tanúskodnak, hogy a szingli élet az egészséges táplálkozás gátja lehet. Az érintetteknek nincs motivációjuk az egészséges alapanyagok beszerzésére és elkészítésére.

Nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik úgy élnek egyedül, hogy addig partner gondoskodott róluk, és egyedül még nem találják a helyüket – tette hozzá a szakember, aki szerint a magány a minőségi alultápláltság egyik leggyakoribb oka.