Miért eszünk többet a szükségesnél?

A túlsúly oka nemcsak az, hogy túl sok hizlaló ételeket fogyasztunk, hanem az is, hogy jóval többet eszünk, mint amennyire szükségünk lenne. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy a magyar hagyományokra jellemző, hogy többet eszünk, mint amennyit a józan ész diktálna. A változást tehát elsősorban nem a gyomrunknál, hanem fejben kell elkezdeni.

Ha stresszes a társunk, mi hízunk

Gyakran stresszes a hitvese? Akkor oda figyeljen oda a vonalaira! Nem a saját, hanem a partner stressz-szintjével függ össze a megnövekedett haskörforgat – állítja a kutató. A házasság minősége szerepet játszik ugyanis a férj, illetve a feleség elhízásában, ezért a stressz-csökkentő beavatkozásokkal az egyének helyett a párokat kell megcélozni.

Ha leszokik, nem biztos, hogy meghízik

A dohányosok is tudják, hogy érdemes lenne felhagyni a rossz szokással. A légutak kipihenhetnék magukat, csökkenne a szív-és érrendszeri megbetegedések és a rák kockázata. Sok ex-dohányos küzd azonban a súlygyarapodással. Eláruljuk, miért következik be gyakran testsúlynövekedés az egykori dohányosoknál, és mit kell tenni, hogyan kerülhetik ezt el.

Mit egyen, ha túl sovány?

A gyors fogyásra annyi tipp van, mint homok a tengerparton. Az orvosok ugyanakkor a túlsúly egészségi kockázataira panaszkodnak, a szupermarketek pedig a könnyű termékekkel csábítanak. De ez csak az érme egyik oldala. Sokan vannak, akik soványak, nem érzik magukat jól bőrükben, és a soványságuk a legrosszabb esetben az egészségüket is veszélyezteti.

Ne hízzunk meg karácsonykor!

Hogy szeretne megjelenni a szilveszteri partin? Szűk farmerben vagy akár különleges alkalmakra tartogatott, testhez álló kis feketében? Remekül szeretne kinézni? Akkor kerülje el a karácsonyi időszak alatti súlygyarapodást. Biztosan hallotta már az ősrégi tippeket a mértékletességről és a kis adagokról. Vannak azonban trükkök, melyek valóban segítenek.

Könnyebben meghízik, ha szingli

Az egyedül élők nagyobb eséllyel táplálkoznak egészségtelenül, mert nagyobb adagokat, kevesebb gyümölcsöt és több készételt fogyasztanak. A Queensland University of Technology munkatársai kimutatták, hogy az egyedül élőknél sokkal nagyobb az egészségtelen táplálkozás veszélye, ami főleg a főzési hajlandóság és a bevásárló partner hiányának tudható be.

Cukormentes, de hizlal

Aki rendszeresen fogyaszt diétás szénsavas üdítőitalokat, annak nagyobb lesz a derékbősége. A friss kutatás szerint napi egy adag ital 7,6 cm-es gyarapodáshoz vezet. A csökkentett kalóriatartalmú italok fogyasztásától csak romlik a helyzet, az ilyen üdítők ugyanis fogyás helyett inkább hízáshoz vezetnek, megnő a derék és a has környéki zsír mennyisége.

Egészségesen hízni

A gyors fogyáshoz annyi tipp van, mint homokszem a tengerparton, az orvosok is folyton figyelmeztetnek az elhízás kockázataira. A szupermarketek számos „egészséges” terméket kínálnak – ez azonban csak az érem egyik oldala. Sok ember van ugyanis, aki túl sovány – annyira, hogy nem már érzi jól magát a bőrében, és legrosszabb esetben még az egészsége is veszélyeztetett. Ekkor mondjuk: hízni kell – de egészségesen.