Mit egyen, ha túl sovány?

A gyors fogyásra annyi tipp van, mint homok a tengerparton. Az orvosok ugyanakkor a túlsúly egészségi kockázataira panaszkodnak, a szupermarketek pedig a könnyű termékekkel csábítanak. De ez csak az érme egyik oldala. Sokan vannak, akik soványak, nem érzik magukat jól bőrükben, és a soványságuk a legrosszabb esetben az egészségüket is veszélyezteti.

Idős korban automatikusan fogyunk, de a krónikus betegségek, a stressz és a diéta is csökkenti testsúlyunkat. Vannak, akik még a legnagyobb erőfeszítések ellenére se tudnak hízni, vagy nem veszik észre, hogy folyamatosan fogynak – mindaddig, amíg a test egy bizonyos ponton sztrájkba kezd, kimerül, nincsenek energiatartalékai.

Tápláló, puha felfújtHízni nem olyan egyszerű, mint amilyennek kezdetben hangzik. Sok múlik az élelmiszerek kiválasztásán és a rendszeres táplálékfelvételen. Először is azt kell enni, amihez kedve van. A test mondja meg legtöbb esetben, mi tesz neki jót.

Természetesen a nagy kalóriatartalmú élelmiszerek ideálisak a hízásra. Rendkívül egészséges a friss gyümölcs, a párolt zöldség, hal, tojás, teljes kiőrlésű gabonák és a tejtermékek. Az utóbbi lehet zsíros fajta is. Hús is szerepeljen az étlapon. Itt azonban az alacsonyabb zsírtartalmú variáns, és nem többször, mint háromszor egy héten.

Az étel legyen változatos és több kis étkezésre elosztva fogyasszuk, 7-8 étkezés kívánatos. Az ebéd lehet három fogásos, álljon több összetevőből, például halból, zöldségekből és rizsből. Az étkezések között a nassolás is megengedett: diófélék, szárított gyümölcsök, sajtkockák, kekszek és joghurt.

Súlygyarapodás könnyedén

A főzéshez használjon olajat, vajat, tejszínt a zöldségek párolásához, hússütéshez és szószok finomításához. Egyes fűszerek, mint a chili, gyömbér és bazsalikom növelik az étvágyat, és aktiválják a nyálképzést.

A felfújó és erősen laktató ételeket – ilyenek a gyorséttermek ételei és a nyers zöldségek – kerülni kell, mert hasfájást és jóllakottság érzését okozhatják.

Súlycsökkenés idős korban – ha már semmi nem ízlik

Idős korban könnyen fogy az ember, az anyagcsere csökken, az energiaigény kisebb lesz, a rágási és nyelési panaszok nehezítik az evést. Az ízérzékelés általában csökken, mindennek íze ugyanolyan, ezért nem kívánják az ételt. Ha mindennek unalmas az íze, lehet intenzíven fűszerezni (kivéve a sót). A táplálékfelvétel egyszerűbb, ha pépesítjük, vagy apróra reszeljük az ételt. Jobban csúszik a házi gyümölcskompót, túró, rizspuding és tejszínes pudingok.

10 tipp a gyors súlygyarapításra

  • Saláták olajöntettel, olíva- és napraforgómagok
  • Levesek olajokkal és tejföllel
  • Olajban eltett zöldség, például paradicsom
  • Párolt zöldség repceolajjal, vajjal és tejszínnel finomítva
  • Hal és hús, akár sajtos felfújtként is elkészítve
  • Tejszínes szószok
  • Gyümölcskompót tejszínhabbal és dióval
  • Tejszínpudingok
  • Turmixot és joghurtitalok
  • Csokoládé, dió, szárított gyümölcsök és kekszek

(Németből fordította: Koncz László)