Egészségesen hízni

A gyors fogyáshoz annyi tipp van, mint homokszem a tengerparton, az orvosok is folyton figyelmeztetnek az elhízás kockázataira. A szupermarketek számos „egészséges” terméket kínálnak – ez azonban csak az érem egyik oldala. Sok ember van ugyanis, aki túl sovány – annyira, hogy nem már érzi jól magát a bőrében, és legrosszabb esetben még az egészsége is veszélyeztetett. Ekkor mondjuk: hízni kell – de egészségesen.

Amikor a soványság a gond

A súlyvesztés okai sokrétűek. Az évek során általában automatikusan fogyunk, de a krónikus betegségek is karcsúsítják a testet. A stressz és diéta is csökkenti a testsúlyt. Némelyik ember minden fáradozása ellenére nem tud hízni. Mások észre sem veszik, hogy folyamatosan fogynak.

Nehéz meghúzni a határt a karcsú és sovány között. Az egyik támpont a testtömeg-index (BMI), vagyis a súly-és testnagyság aránya. Ha ez az érték nőknél 19, férfiaknál 20 alatti, akkor a súly eltér a normálistól. Ez persze nem jelenti azt, hogy veszélyben van az egészségünk. Ha azonban a tüneteket is hozzászámítjuk, vagy a zsírszövet-és izomtömeg kevesebb, mint egyharmada a testsúlynak, kezelésre van szükség. Ekkor ugyanis már fenyegetnek a hiánytünetek, jön a fáradtság és az immunrendszer gyengesége.Tápláló és vonzó ételeket együnk

Hízni – de hogyan?

Ha testsúlya alacsonyabb a kívánatosnál és szeretne hízni, fontos az alacsony testsúly okainak felismerése. Szükség lehet az izomtömeg célzott növelésére is. Ha Ön stressznek van kitéve, kapcsoljon eggyel alacsonyabb sebességre, és rendezkedjen be a rendszeres étkezésre. Ha az az érzése, hogy bizonyos szituációk negatívan befolyásolják étkezési szokásait, készítsen napközben jegyzeteket és állapítsa meg pontosan, mi rontja el az étvágyát. Nagyra törő diétás célok is okozhatnak alultápláltságot. Minden ilyen esetben ajánlatos táplálkozási szakember és/vagy pszichológus segítségét kérni. A túlzott anyagcserére való genetikai hajlam is lehet oka a soványságnak.

Étkezési tervvel egészségesen hízni

Az egészséges hízás nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik. A testsúlynövekedés – ugyanúgy, mint a fogyás – az élelmiszerek választékán és a rendszeres táplálékfelvételen múlik. Kezdetben együk mindazt, amihez kedvünk van. A szervezet legtöbb esetben maga mondja meg, mi tesz neki jót.

A nagy kalóriatartalmú ételek természetesen ideálisak a hízáshoz. Nagyon egészséges a friss gyümölcs, párolt zöldség, hal, tojás, teljes kiőrlésű gabona és a tejtermékek. Ez utóbbiak legyenek nagy zsírtartalmúak. Hús is legyen az asztalon, de inkább a zsírszegény fajták és nem többször, mint hetente háromszor.

Az étkezés általában legyen változatos és hat szakaszra osztott. Az ebéd nyugodtan tartalmazhat három fogást. Néha-néha a nassolás is megengedett: diófélék, szárított gyümölcs, sajtkockák, keksz és krémjoghurt legyen mindig a keze ügyében.

Súlygyarapodás egyszerűen

Főzésnél segítenek az apró trükkök az ételt megfelelő kalóriatartalmúra készítésében. Párolja olajban, vajban, tejszínben a zöldséget. Bizonyos fűszerek, mint a csili, gyömbér és bazsalikom étvágygerjesztően hatnak. Kerülje a puffasztó és a gyorséttermi, illetve a nyers zöldségeket tartalmazó ételeket.A mozgás ebben is segít

Izomtömeg-gyarapító tippek

A helyes táplálkozás mellett fontos tényező a sport. Ha ugyanis a súlygyarapodás csak zsír formájában történik, nő a szív-és vérkeringés-betegségek kockázata. Az izomtömeg-növelés helyes kombinációja a rendszeres edzés és nagy fehérjetartalmú táplálkozás. Kezdésként ideális a könnyed erőedzés és a gimnasztika.

Sok fineszstúdió kínál kurzusokat profi oktatókkal. A szabad természetben való mozgás is növeli az étvágyat. Fontos, hogy hetente kétszer-háromszor végezzünk 30 perces edzést. Ebben ne szerepeljen állóképesség-javítás, mert ez a fogyást segíti elő.

A dohányosok gondolják újra szokásaikat: A dohányzás ugyanis nemcsak a sportra van negatív hatással, hanem fokozza az anyagcserét is.

A gyerekek: speciális eset

Sok szülő kétségbeesik, mert gyermeke nem szeretnek enni, legalábbis azt nem, ami az asztalra kerül. Ez teljesen normális ellenállás, szinte minden gyerek így tesz. Ennek oka legtöbbször a figyelem felkeltésének vágya. Probléma abból lehet, ha a vonakodva fogyasztott ételek mellé hosszú időn át tartó kedvtelenség és fáradtság is társul. Ekkor itt az ideje, hogy cselekedjünk. A következő tippek ösztönzik evésre a gyermekeket:

  • Az egész család – lehetőleg azonos időben történő – együttes étkezése.
  • Az asztalnál minden figyelemelterelés – pl. játék, tv vagy viták – elkerülése.
  • Semmi édesség, rágcsálnivaló, vagy laktató ital étkezés előtt.
  • A kisgyerekek foghassák meg az ételt és szagolhassák meg azt!
  • Az ételek megfelelő tálalása, díszítése – a szemünk is velünk együtt eszik.

Idősek, gyerekek is szeretikSúlyveszteség idős korban: ha már nem ízlik…

Idős korban hamar veszít az ember a súlyából; az anyagcsere csaknem leáll, az energiaigény csökken, a rágási és nyelési gondok megnehezítik az evést. Mindezekhez társul az ízérérzékelés elvesztése – minden egyforma ízű. Idős korban azonban nagyobb a fertőzések veszélye, és ezért szükség van a megfelelő erőnlétre.

Ha mindennek az íze közömbös, intenzív fűszerek (a sót kivéve) segíthetnek. A táplálékfelvételt segíti az élelmiszerek pürésítése. Az iható táplálék, a saját készítésű gyümölcskompót, tejberizs, krémpuding is jó alternatívája a súlyveszteség elkerülésének.

10 étel a gyors súlynövekedéshez

  • Saláta olajöntettel, olíva- és napraforgómaggal.
  • Olajjal és krémes habarással készült levesek.
  • Olajban eltett zöldségek, pl. paradicsom.
  • Dinsztelt zöldség repceolajjal, vajjal, vagy tejszínnel fűszerezve.
  • Sajttal leöntött sült hal- és húsételek.
  • Tejszínes mártások.
  • Gyümölcskompót tejszínhabbal és dióval.
  • Krémpudingok.
  • Turmix- és joghurtitalok.
  • Rágcsálnivaló, pl. csokoládé, diófélék, szárított gyümölcs és keksz.

(Németből fordította: Koncz László)