Ha stresszes a társunk, mi hízunk

Gyakran stresszes a hitvese? Akkor oda figyeljen oda a vonalaira! Nem a saját, hanem a partner stressz-szintjével függ össze a megnövekedett haskörforgat – állítja a kutató. A házasság minősége szerepet játszik ugyanis a férj, illetve a feleség elhízásában, ezért a stressz-csökkentő beavatkozásokkal az egyének helyett a párokat kell megcélozni.

Kira Birditt és kollégái, a University of Michigan Institute for Social Research kutatói négy év vizsgálódásai során azt találták, hogy érdemes fokozott figyelemmel követni a partnerünk stressz szintjét.

A stressz a másiknak is árt

A haskörfogat fontos mutatója a hasi típusú elhízásnak, ami súlyos betegségek rizikófaktora (cukorbetegség, különböző szívbetegségek). A nőknél ez az érték 88 cm felett, a férfiaknál 102 cm felett kóros.

A kutatás során több mint 2000 házas férfit és nőt kérdeztek a derékméretükről, a házasságuk minőségéről és az életükben fennálló stresszről 2006 és 2010 között. A résztvevők 60 év körüliek, és átlagosan 34 éve éltek házasságban. A kutatás kezdetén 10 résztvevőből 6-nak a haskörfogata ért el kóros értéket (a férjek 59%-a, a feleségek 64%-a). Négy évvel később a résztvevők 9 százalékánál tíz százalékos haskörfogat növekedést észleltek. A feleségek 1,6-szor nagyobb eséllyel híztak, ha a férjük fokozott stresszről és rossz házasságról számolt be. Ha a feleség válaszaiból derült ki a nagyobb stressz és rosszabb házas élet, a férj kétszer nagyobb eséllyel hízott meg.

Nem találtak magyarázatot az eredményekre, csak azt, hogy a társ fokozott stresszét látva a szituációval való megbirkózás részeként esznek többet a felek. Azok a párok, akik közös célokat állítanak fel, nagyobb valószínűséggel lesznek sikeresek, mint azok, akik külön utakon járnak – nyilatkozta Birditt. Például a vacsora utáni közösen séta sokkal jobb, mint ha az egyik fél külön elmenne edzeni.

A kutatás a Journals of Gerontology: Social Sciences című kiadványban jelent meg.