Nem álom, valóság: lefogyhat alvás közben

Ki ne szeretne alvás közben fogyni? Az emberek jó része elégedetlen a súlyával, szívesen lennénk karcsúbbak. Jó hír: az alvás alatti fogyás nem álom, nem utópia, szervezetünk ugyanis valóban zsírt éget éjszaka. Természetesen nem tűnnek el önmaguktól a felesleges zsírpárnák, de ha tudjuk, mit együnk reggel, délben és este, valóban karcsúbbá válhatunk.

Miközben alvás alatt kipihenjük magunkat, hogy új energiát nyerjünk a következő napra, a testünk dolgozik. A sejtek megtisztulnak, megújulnak, a toxinokat kiszűri és eltávolítja szervezetünk. Ehhez természetesen energia kell, amit a meglévő zsírokból szerez. Erre a célra a szervezetnek legalább hat, ideális esetben a nyolc óra alvásra van szüksége.

Nem reggeliNappal szénhidrát, éjszaka zsír

A bioritmus és az alvás alatti zsírégetés közötti összefüggésekről sok vita van. Táplálkozási és sporttudósok egy úgynevezett inzulin-étel kombinációt emlegetnek, ami a megfelelő alvással és a napi testmozgással kiegészülve a kívánt sikert hozhatja a fogyásban.

Az inzulin olyan hormon, amely képes tárolni és vezérelni a zsírégetést, felelős a tápanyagok sejtekbe történő szállításáért, és ott az energianyerésért. Ha a sejt elég tápanyagot vett fel, a fennmaradó tápanyagok kezdetben a vérben maradnak. A hasnyálmirigy inzulint kezd termelni – háromszoros mennyiségben. Mivel a sejteknek nincs több igényük erre, a meglévő inzulin a zsírszövetekbe kerül. Ez végül elhízáshoz, sőt cukorbetegséghez is vezethet. Ebből következően szigorúan kerülni kell, hogy a hasnyálmirigy naponta többször teljes kapacitással működjön.

Az inzulinnal kombinált étkezés révén lehetőséget kell biztosítani, hogy mindig csak a szükségletnek megfelelő energia szállítása történjék. Nappal ezek szénhidrátok, éjszaka zsírok. Ily módon a szervezet a lehető legjobban működhet, azaz éjjel lehetővé válik a kívánt zsírégetés, vagyis az alvás közbeni fogyás.

Mikor mit együnk?

Az inzulinnal kombinált étkezés sikeréhez fontos annak betartása, hogy napközben mikor, melyik ételt fogyasztjuk. A mozgás is döntő szerepet játszik a karcsúság elérésében. A kiindulási pont három étkezés naponta, minimum öt óra különbséggel.

A nassolás közben tilos, ugyanis a hasnyálmirigynek ekkor ismét dolgoznia kellene, így az inzulinszint a fő étkezések között nem csökkenne. Aki megéhezik közben, igyon zöld teát, mert ez csökkenti a koleszterinszintet is.

Reggelire mindent szabad enni, kivéve a fehérjét tartalmazó élelmiszereket, mint a sajt, kolbász, joghurt vagy tojás. Fontos a bőséges reggeli, és ügyelni kell az elegendő szénhidrát bevitelére, amely a nap folyamán az energianyerés forrása.

Délben a szénhidrátok, zsírok és fehérjék kombinációja kínálkozik a legjobbnak. Este ezzel szemben a hal, saláta és nyers koszt ideális. Este abszolút tabu a burgonya, tészta, rizs, bármi, ami sok szénhidrátot tartalmaz.

(Németből fordította: Koncz László)