Így ketyeg biológiai ritmusunk

A tudósok mintegy 40 éve foglalkoznak belső óránkkal. A cél, hogy megtudjuk a napi csúcs- és mélypontok szabályszerűségét, amelyek szélsőséges esetben a top fitt és a teljesen kimerült állapot között ingadozhatnak. A hagyományos kínai orvoslás több száz éve figyelembe veszi a belső ritmus fontosságát, szerveink aktív működésének időszakaszait.

A napnak 24 órája van – belső óránknak is?

Kísérletek során megerősödött az a feltételezés, hogy belső óránk igazodik a nappalokhoz. Ha embereket tartanak négy hétig természetes fény nélkül, akkor már nem tesznek különbséget nappalok és éjszakák között, és életritmusukat belső órájukkal összhangban alakítják. A legtöbb ember ekkor 25 órás ciklus szerint él, de egyeseknek 30 órás ritmusa van. Ha ezek az emberek ismét normális, nappalokat éjszakák váltotta környezetbe kerülnek, belső órájuk ismét megközelíti a 24 órás ciklust.

Nehezen szokjuk az időeltolódástHogyan szervezi testünk a napját?

Már régóta ismert, hogy napközben eltérések vannak a vérben a szervezet által termelt különböző anyagok koncentrációjában. A mellékvese adrenalin és kortizon hormonjainak koncentrációja például már reggel 5-kor emelkedik. Az anyagcsere, az emésztés és energiatermelés reggel van csúcsponton. A szívműködés erősödik, a szervezet alkalmazkodik a nappali aktív időszakhoz.

A tapasztalat szerint 10-12 óra között különösen jól működik a koncentrációképesség, a memória és a nyelvi képesség. Ebédidőben a szellemi és fizikai teljesítőképesség elkezd csökkenni. A déli népek népszerű sziesztája alkalmazkodik a szervezethez, de a délutáni alvás semmi esetre se tartson tovább 20 percnél, hiszen délután is lendületre van szükség. A kiadós ételek fokozhatják a déli fáradtságot.

14 órától nő a vérben az endorfinok száma, ami a tapasztalatok szerint növeli az általános jó közérzetet. 16 óra körül vesz lendületet a fizikai és szellemi teljesítmény. Úgy tartják, hogy ebben az időben lehet elérni a legjobb tanulási teljesítményt. Este a test beáll pihenő szakaszába. A vérnyomás és a testhőmérsékletet csökken. Éjszaka regenerálódik a szervezet, hogy a következő nap újra teljes működésre kész legyen.

Befolyásolja az életmód a belső órát?

A nappali formaingadozások nagymértékben függnek az életviteltől. Aki rendszeresen nappalt csinál az éjszakából és rendszeresen délben 12-ig alszik, annak nem lesz nagy teljesítménye 10 órakor. Aki töltötte valaha szabadságát másik időzónában, tapasztalhatta, hogy néhány napon belül alkalmazkodik az új ritmushoz.

Alapszabályként érvényes az időzónaváltásnál, hogy a szervezet naponta egy órával alkalmazkodik az új időzónához. A 3 műszakban dolgozóknak és a sokat repülőknek állandóan alkalmazkodniuk kell az új életritmushoz. A testi funkcióknak rendszeresen át kell állniuk ezeknél az embereknél anélkül, hogy új ritmust találtak volna.

A pihentető szakaszok ezért rövidebbnek tűnhetnek annál, ami a szervezetnek jót tenne. Ez oda vezethet, hogy a tartós fáradtság és a hatékonyság hiánya hosszú távon teljesítménycsökkenést okoz. A rögzített napi program szerint élőknek ezzel kevesebb problémájuk lesz.

(Németből fordította: Koncz László)