A kert a legjobb a kikapcsolódáshoz

Azt már eddig is tudtuk, hogy a kerti munka segít a stressz leküzdésében és javítja a közérzetet. A kert az otthon legpozitívabb hatású területe, a zöld kert lényegesen jobb hatással van az emberre, mint az egyszerű erkélyek és teraszok. Szakemberek vizsgálják, hogyan segít legyőzni a stresszt, segít kikapcsolódni, miként tölti fel az embert a kerti munka.

Az osztrák kutatás során a szakemberek 811 emberrel töltettek ki kérdőívet, akiknek életkora 16 és 82 között alakult. Arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan pontozzák a résztvevők otthonuk különböző pontjait, illetve ezek mennyire vannak rájuk megnyugtató hatással.

A legjobb kikapcsolódásNem csak arról van szó, hogy szeretünk kertészkedni, és szépek a kerti bútorok. Felfedeztük azt is, hogy annál jobb hatással van ránk a kert, minél több természetes elem van jelen itt körülöttünk – mondja a kutatást vezető dr. Renate Cervinka egészségpszichológus.

Kiderült az is, hogy a nők és a férfiak egyformán szeretnek a kertben tevékenykedni, és ugyanez igaz az idősekre és a fiatalokra is. Egyetlen korlátozó tényező van: csak az tudja a legtöbbet kihozni a kertben töltött időből, aki képes elengedni a hétköznapi aggodalmakat.

Az, hogy mennyire élvezzük a kertben töltött időt, nagy mértékben attól függ, hogy mennyire vagyunk képesek kikapcsolni – mondja dr. Cervinka. A szakember szerint azok az emberek töltődnek fel a kertben, akik élvezik a szabadban töltött időt, és összhangban vannak a természettel.

Mint minden jó kapcsolatnál, itt is fontos, hogy a kert a tulajdonosa igényeihez illeszkedjen, és együtt legyenek képesek tovább fejlődni – teszi hozzá dr. Cervinka.