Hogyan dolgozzuk le 8 óra ülés negatív hatását?

Egymillió ember adatainak összesítése alapján arra jutottak kutatók, hogy legalább egy óra gyaloglásra vagy kerékpározásra van szükség ahhoz, hogy kiküszöböljük a korai halál kockázatát, ha nyolc óra üléssel járó munkát végzünk. A legaktívabbak 5,6 km óránkénti sebességgel gyalogoltak vagy 16 km-es sebességgel kerékpároztak, legalább egy órát naponta.

A kutatók négy egyenlő létszámú csoportba osztották az embereket aszerint, mennyire aktívak: a legkevesebb a napi 5 perc, a legtöbb 60-75 perc volt.

Biciklivel a munkahelyreÉrdekes eredmény, hogy azoknak az embereknek, akik napi nyolc órát ültek a hivatalban, de fizikailag aktívak voltak, sokkal kisebb volt a halálozási kockázatuk, mint azoknak, akik kevesebbet ültek ugyan, de nem voltak fizikailag aktívak.

Ez arra utal, hogy a fizikai aktivitás rendkívül fontos, akármennyit ülünk is. A napi nyolc órás ülés megnövekedett halálozási kockázata egyszerűen eltűnt azoknál az embereknél, akik naponta minimum egy órát fizikai aktivitásnak szenteltek.

Ehhez képest a WHO – az Egészségügyi Világszervezet – azt ajánlja, hogy a felnőttek hetente legkevesebb 150 percet töltsenek fizikai aktivitással, ami nem éri el a napi 60 percet.

Sok az aggodalom korunk ülő életmódja, az azzal járó egészségkockázat körül – mondja Ulf Ekelund professzor, a Norvégiai Sporttudományi Iskola és a Cambridge-i Egyetem oktatója, a tanulmány vezető szerzője.

Pozitív az üzenetünk: lehet csökkenteni, sőt semlegesíteni a kockázatot, ha eléggé aktívan mozgunk, anélkül, hogy sportolnunk kellene. Sok ember számára azonban, aki autóval vagy tömegközlekedéssel jár hivatalba, elkerülhetetlen a hosszú időn át ülés. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ezeknek az embereknek kiváltképpen fontos a mozgás.

Akár ebédidőben elmehetnek egy szaporább sétára vagy reggel egyet futni, esetleg biciklivel járhatnak munkába. Mozgásból az egy óra naponta az ideális, de ha ez nem megoldható, legalább valamennyi mozgást iktassanak be minden nap, hogy csökkenjen a halálozási kockázatuk.