A túl sok ülés még akkor is megbetegíthet, ha tornázunk

A túl sok ülés még akkor is növeli a krónikus megbetegedések kialakulásának és az idő előtti elhalálozás kockázatát, ha amúgy rendszeresen végzünk testmozgást. A tartós ülés növeli a szívbetegségek és azokból eredő halálesetek előfordulását, valamint a cukorbetegség és rák kialakulásának kockázatát is. Minél többet ülünk, annál rosszabbak a kilátásaink.

Hogyan dolgozzuk le 8 óra ülés negatív hatását?

Egymillió ember adatainak összesítése alapján arra jutottak kutatók, hogy legalább egy óra gyaloglásra vagy kerékpározásra van szükség ahhoz, hogy kiküszöböljük a korai halál kockázatát, ha nyolc óra üléssel járó munkát végzünk. A legaktívabbak 5,6 km óránkénti sebességgel gyalogoltak vagy 16 km-es sebességgel kerékpároztak, legalább egy órát naponta.

A túl sok ülés rövidíti az életet

A túl sok ülés káros az egészségre, és még a rendszeres testmozgás sem elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozzuk a tartós ülés kártékony hatásait. Brazil kutatók 54 országból származó adatok elemzésével kimutatták, hogy a napi három óránál több ülés a halálozások 3,8 százalékáért felelős. Már napi 3 perccel kevesebb üldögélés növelheti az életünk hosszát.

Ücsörgésnél jobb az ácsorgás

Azok, akik az íróasztaluknál félig állva dolgoznak, sokkal energikusabbak, de éppen annyira produktívak, mint azok, akik hagyományos módon ücsörögnek az asztal mellett. Számos vizsgálat mutatta már ki, hogy a hosszas ücsörgés krónikus megbetegedéseket okozhat, többek között elhízáshoz, szívbetegséghez vagy kettes típusú cukorbetegséghez is vezethet.

Álljon fel gyakrabban!

Az emberek jelentős része tölti szinte az egész napját ülő testhelyzetben. A sok ülés azonban sokkal veszélyesebb az egészségünkre, mint azt korábban gondoltuk. Az új kutatások szerint rengeteg embernek alapjaiban kellene átgondolnia a napirendjét, még mielőtt az infarktust vagy a rákos megbetegedést kockáztatná. Napi 10-12 órányi ülés már veszélyes.