Álljon fel gyakrabban!

Az emberek jelentős része tölti szinte az egész napját ülő testhelyzetben. A sok ülés azonban sokkal veszélyesebb az egészségünkre, mint azt korábban gondoltuk. Az új kutatások szerint rengeteg embernek alapjaiban kellene átgondolnia a napirendjét, még mielőtt az infarktust vagy a rákos megbetegedést kockáztatná. Napi 10-12 órányi ülés már veszélyes.

Felkelés után leülünk reggelizni, majd ülünk az autóban, vagy a tömegközlekedésben, aztán sok-sok órát a munkahelyen (legalábbis a munkahelyek nagy-nagy százalékánál), otthon jó eséllyel végzünk délutáni (ülő) pluszmunkát, később pedig az esti tévézés, filmnézés következik.

Ne ücsörögjünk órákigMindenki tudja, hogy az ülés nem a legmegfelelőbb pozíció a testünknek, de eddig arra koncentráltunk, hogyan üljünk helyesen, ezzel csökkentve a negatív hatásokat. Azt gondolhattuk, hogy a helyes testtartás minimalizálja a különböző bajok, betegségek kockázatát.

A legújabb kutatások szerint ez azonban nem feltétlenül elég, azaz a helyes testhelyzet nem véd meg minket olyan sok dologtól, mint ahogyan azt korábban gondoltuk. Aki túl sokat ül, annál jóval nagyobb az olyan megbetegedések kockázata, mint a szívinfarktus, vagy a rák. Szakértők szerint ezért alapjaiban kell megváltoztatnunk napirendünket, ha abba a csoportba tartozunk, amely napi 10-12 órát tölt ülő helyzetben.

Az odafigyelés mellett jó megoldás lehet a munka bizonyos, meghatározott időközönkénti megszakítása, ami, ha bevett gyakorlattá válik, könnyen, magától megy. A rendszeres testmozgás szintén hatásos, de csak akkor, ha ezzel együtt csökkentjük az üléssel töltött órák számát.