Milyen gyakran mossunk hajat?

A hajmosásról számos tévhit létezik: a mindennapi hajmosás károsítja a hajtincseket; ha a sampon nem habzik eléggé, akkor nem tisztít jól; ha túl sokáig használjuk, elveszíti hatását. Nincs általános tanács, de hozzáértők szerint a gyakorisága nagyban függ a hajtípusunktól és frizuránktól. Talán nem kell olyan gyakran hajat mosnunk, mint ahogy gondoljuk.

Milyen gyakran?

Igazából a napi hajmosásnak is van előnye, különösen akkor, ha valakinek finom szálú haja van, sokat sportol és izzad, vagy nagyon párás helyen él. Nagyon zsíros fejbőr esetében a mindennapi hajmosás szintén nem felesleges luxus.

Balzsam minden hajnak jóAzok, akiknek vastag szálú, dús hajuk van, vagy kevés a faggyútermelésük, könnyedén képesek csökkenteni a mosás gyakoriságát, ezért nekik érdemes megfontolni a ritkább hajmosást. Általános tanács nincs, de szinte mindenki képes átvészelni 1-3 napot sampon nélkül, viszont az egyértelműen zsíros haj, viszkető fejbőr vagy látható szennyeződés mind azt jelzik, hogy itt az idő.

Ritkább hajmosás

A hajmosás lehető leghosszabb időre való elhalasztására jó pár tipp létezik. Fontos például, hogy a lehető legkevesebbszer érintsük meg a hajunkat. Minél többet fésüljük vagy fogdossuk, annál több zsírt viszünk fel rá. Legyünk óvatosak a zsíros hajápoló termékekkel is, mint az olajok és szérumok. Ezeket csak akkor használjuk, ha valóban szükségesek – és csak a hajvégeken.

A száraz sampon szintén megoldást jelenthet, friss érzés mellett extra volument is ad. Ezen kívül a haj megnedvesítése és új frizura készítése szintén segíthet.

Habzás

Az az állítás, hogy a sampon vagy szappan habzása a megfelelő tisztítás jele, csak részben igaz. A sampon ugyan felszívja a zsírt és a piszkot, de nem fog habzani, ha túl sok a szennyeződés. Tehát ha nem habzik eléggé, mossunk újra hajat.

Egy diónyi mennyiség elegendő a samponból, több nem szükséges. Oszlassuk el a kezünkön, és vigyük fel a tarkónktól kezdve, masszírozva a fejtetőig. A sampon így megfelelően eloszlik, és a habzás alapján tudhatjuk, mennyire maradt szennyezett a hajunk.

Samponváltás

Nem teljesen igaz az a kijelentés, miszerint a sampon hatásfoka csökken, ha hosszabb időn keresztül használjuk, ugyanis a haj – és szükségletei – folyamatosan változnak. A festett haj más sampont igényel, mint a természetes színű, vagy például a hajunk hormonok hatása miatt időnként szárazabb vagy épp zsírosabb lehet, ezért jó, ha néha sampont cserélünk.

Balzsam

Sokan gondolják, hogy a balzsam csak akkor szükséges, ha a hajunk túl száraz, különben felesleges. Ez az állítás is csak részben állja meg a helyét. Hajmosáskor a hajszálak pikkelyei kinyílnak, a balzsam viszont gondoskodik arról, hogy ezek újra bezáruljanak. Ez teszi a hajat szép simává, a balzsam tehát minden hajtípusnak ajánlott.

Ahogy a samponnál is érvényes, a balzsamot is megfelelően kell használni. Nem túl sokat, kb. egy diónyit, és főleg a hosszra és a hajvégekre kell felvinni, ugyanis ezek azok a területek, amelyek extra törődést igényelnek. Ezután ne felejtsük el jól leöblíteni.

(Hollandból fordította: Rebecsák Anita)