Válogatós a gyerek? Csak a szüleit utánozza!

Sok szülő esik kétségbe gyerekei étkezési szokásai láttán: a legtöbben amiatt aggódnak, hogy a gyerek túl válogatós, ezért egy sor fontos tápanyag nem jut a szervezetébe. A Kaliforniai Egyetem munkatársai szerint a gyerekek csak a szüleik viselkedését utánozzák az asztalnál. Az is számít, hogy kivel eszünk, és hogyan esznek körülöttünk a többiek.

A gyerekek az alapján döntik el – tudat alatt, természetesen –, hogy mennyit és mit esznek, amit a szüleiktől látnak. Ha a szülő válogatós és kikerül bizonyos ételeket, a gyerek sem szívesen nyúl majd ezekhez. Éppen ezért, ha a szülő arra vágyik, hogy a gyerek jó étvággyal fogyassza a brokkolit, érdemes kezdetektől jó példával elöl járni.

Nem kérem!Az étkezés nagyon is társas tevékenység. A szocializáció itt gyakorlatilag fontosabb, mint bárhol másutt. Nem csak az vagy, amit megeszel, hanem az is számít, hogy kivel eszel, és hogyan esznek körülötted a többiek. A gyerekeknél a szülői minta pedig többszörösen sokat nyom a latban – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető dr. Zoe Liberman, aki szerint az emberek nemcsak többet esznek, amikor asztaltársaik többet esznek, de változnak ételpreferenciáik is.

A szakember szerint a gyerekeket jó példával bírhatják jobb belátásra a szülők, aminek eredménye a későbbiekben is megmarad: a gyerekek később is jó evők maradnak, felnőttként is szívesen fogyasztják azokat az ételeket, amelyeket otthon jó kedvvel ettek a szülőkkel.