Hiába étkezünk egészségesen, ha stresszes az életünk

A stressz alááshatja az egészséges ételek adta jótékony hatásokat, vagyis hiába fogyasztunk el telítetlen zsírokban gazdag reggelit, ha előző nap számos konfliktussal kellett megküzdenünk. Nem elég a megfelelő étrend követése, fontos az is, hogy az életünkben előforduló stresszes helyzeteket kezelni tudjuk, hogy azok ne fejthessék ki ártó hatásukat.

Amint azt a kutatást vezető Janice Kiecolt-Glaser, az Ohio Állami Egyetem munkatársa kifejtette, a stressz hatására a vizsgált alanyok egészségi állapota ugyanolyan képet mutatott, mintha telített zsírokkal teli ételt fogyasztottak volna el. Korábbi kutatások már felhívták rá a figyelmet, hogy a telített (szaturált) zsírok gyulladást okoznak a szervezetben, ami többek között szívbetegséget, ízületi gyulladást, 2. típusú cukorbetegséget vagy csontritkulást is előidézhet.

Stressz nélkül használnaA szaturált zsírok főleg az állati eredetű élelmiszerekben fordulnak elő, például a húsokban, tejtermékekben. Ugyanakkor a mediterrán étrend telítetlen zsírokban gazdag, amelyek hozzájárulnak a szívünk egészségéhez. Ezek a zsírok főleg a növényekben találhatóak meg.

Úgy tűnik azonban, hogy a stressz hatására a szervezet máshogy dolgozza fel az élelmiszereket, az anyagcsere lelassul, az inzulinszint pedig megemelkedik. Hogy ezt a folyamatot pontosabban feltérképezzék, Kiecolt-Glaser és munkatársai 58 egészséges nőt kísértek figyelemmel, akiknek két egymás utáni napon hasonló, de egy lényeges szempontból mégis eltérő reggelit kellett elfogyasztaniuk. Mindkét reggeli 930 kalóriát és 60 g zsírt tartalmazott, ami egy Big Mac-nek és egy közepes adag sült krumplinak felel meg, egy fontos különbség azonban volt közöttük: az egyik reggeli főleg szaturált zsírokat tartalmazott, míg a másik monoszaturálatlan napraforgó olajat.

Az átlagosan 53 éves alanyokat arra is megkérték, hogy számoljanak be olyan eseményekről, amelyek előző nap stresszt okoztak a számukra. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak, akik előző nap semmilyen stresszt nem tapasztaltak, jobbak voltak a vérteszt-eredményeik, ha a monoszaturálatlan zsírt tartalmazó reggelit fogyasztották el, mintha a másikat, ám akiket előző nap valamilyen stressz ért, azok már nem profitáltak az egészségesebb étrendből. Úgy tűnt, hogy esetükben a stressz kiölte az étrend jótékony hatását.

A Molecular Psychiatry című lapban közzétett kutatás végső tanulságaként azt fogalmazták meg a szakemberek, hogy az egészségünk megőrzése érdekében nem elegendő a megfelelő étrend követése, ugyanolyan fontos az is, hogy az életünkben előforduló stresszes helyzeteket kezelni tudjuk, hogy azok ne fejthessék ki ártó hatásukat. Jó, ha van egy barát vagy családtag, akivel megbeszélhetjük a gondjainkat, emellett aludjunk eleget, ne hajszoljuk túl magunkat, mozogjunk, ha kell, végezzünk relaxációs gyakorlatokat, illetve jógázzunk.