Washoku, a követendő japán étrend

A japán táplálkozási kultúra egyedülálló, és kiemelt fontosságú lehet a nemzetközi táplálkozási szokások javításában. A szigetországban élők étrendje sok gyümölcsöt, zöldséget és halat tartalmaz, ezzel az ország az egészséges étrend mintapéldája: a fejlett országokhoz képest alacsony a túlsúlyosak aránya, alig 4% a felnőtt lakosság körében.

José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója külön kitért a washokura, az élelmiszerek előkészítését és elfogyasztását meghatározó képességek, tudás és tradíció átfogó rendszerére, amelyet az UNESCO szellemi kulturális örökségként ismert el. A washoku alapja a természet iránti tisztelet és főleg friss, szezonális, alacsony zsírtartalmú alapanyagokat használva garantálja a kiegyensúlyozott étrendet.

Egészséges, nem hizlal

A FAO főigazgatója hangsúlyozta: Japán széles tudással és tapasztalattal rendelkezik, amelyet megoszthat más országokkal. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a rossz étkezési szokásokra, a nem fertőző betegségek (a szív- és érrendszeri problémák, a rák és a cukorbetegség) fő okozójára. Ezek jelentik a fő halálozási okot nemcsak a magas jövedelmű, hanem egyre inkább a fejlődő világban is. Az ilyen étrend azon túl, hogy egészségtelen, környezetileg sem fenntartható.

Japán fontos támogatója a FAO munkájának, ezen keresztül segíthet fejlődő országoknak az élelmiszer-termelés és a mezőgazdaság (erdészet, halászat, állattenyésztés, földművelés) terén.

A több mint 100 millió dolláros japán finanszírozás tette lehetővé a FAO afganisztáni tevékenységét, mely különösen az ország öntözési infrastruktúrájának helyreállítását célozza. Az árvizek és konfliktusok után a rászoruló mianmari gazdák azonnali segítséget kaptak a FAO-tól, szintén japán támogatásból, vetőmagok és műtrágya formájában.