Hammam, a tökéletes kikapcsolódás

Hammam – rejtélyes és misztikus hangzású szó, pedig nem jelent mást, mint forró. A hammam a török fürdő- és egészségkultúra fontos része, hagyományos fürdőrituálé nyugtató masszázzsal és illatokkal. A hammamot hagyományosan nemcsak a test megtisztítására és pihenésre használják, hanem találkozóhelyként is, ahol nyugodt légkörben lehet pletykálkodni.

Az iszlám hagyományokban még ma is szokás a hammam fürdésceremóniáját rendszeresen, de legalább hetente egyszer és speciális ünnepnapokon végigvinni. A hammam-kultúra eredete keleten található, és az évezredek során fejlődött ki. Aki Anatóliába utazik, ott találja a legszebb és legősibb fürdőházakat.

Modern hammam

Szokások, ceremónia

A hammamban a rituálé központi eleme a víz. A víz és a wellness elválaszthatatlanok, mindkettő öröm és utazás messze a mindennapi élet stresszétől és nyüzsgésétől. A habhegyek és kellemes érzéki illatok keletre, és mindenekelőtt a tiszta pihenésre csábítanak. Mielőtt belevágnánk, levetkőzünk a „camekan„-ban, vagyis az öltözőben, és betekerjük magunkat a „pestemal„-ba, egy csípő körüli vászontörölközőbe.

A teljes wellnesskezelést általában egy „tellak” végzi. Ő a fürdőmester, aki azonban csak hosszú tapasztalat és a hammam rituálé minden tudásával felvértezve viselheti ezt a címet.

Így folyik le a hagyományos fürdésceremónia:

  • Először is megfürdünk vagy zuhanyozunk, melynek célja a tisztálkodás. Tiszta víz folyik a testre szappan nélkül, hogy lemossa az izzadságot és a szennyeződéseket.
  • Ezután ellátogatunk a gőzfürdőbe. Ennek vize kellemes 45 fok hőmérsékletű. Mialatt az izmok ellazulnak, a hő hatására megnyílnak a bőr pórusai, ami ideális előfeltétele a későbbi bőrhámlasztásnak, amelynek ezáltal intenzívebb hatása lesz.
  • Körülbelül 10-15 perc múlva langyos vizet engedünk a testünkre és beszappanozzuk magunkat.
  • Még egyszer bemegyünk a gőzfürdőbe.
  • Ezután lefekhetünk egy meleg márványlapra, a „göbektasi„-ra. Egy speciális mosókesztyűvel, a „kees„-sel a „tellak” profi masszázstechnikával megmossa a testünket. A bőrpikkelyek és mélyebb lerakódások így teljesen eltávolíthatók, a bőr jó vérellátású és rózsás színű lesz. Olyan, mint a bársony és selyem!
  • Ismét beborítjuk az egész testünket illatos habbal. A „tellak” most elkezdi a hammam-masszázst, mindegyiknek megvan a maga saját speciális fogása. A masszázs alatt nem nehéz semmire nem gondolni, csak magunkra összpontosítunk.
  • A masszázs után újabb meleg vizes zuhany következik.
  • A ceremónia teljes élvezetéhez néhány percet pihenni kell, és aki akar, megihat egy finom teát.

(Németből fordította: Koncz László)