Hold és wellness

A Földhöz legközelebbi égitest kétségtelenül hat az életünkre, és ha jobban odafigyelünk arra, hogy kövessük a ritmusát, visszatalálhatunk egy természetesebb, kiegyensúlyozottabb élethez. Ha szabadságra megyünk, vagy egyszerűen csak kényeztetésre vágyunk a hétköznapokon, lepjük meg magunkat, a családot egy wellness programmal. Nézzük, melyik napra mi való!

Kos: menjünk el egy jó masszázsra, akupunktúrára. Legjobb, ha ez mindenképpen érinti a fejet és az arcot. Ha másra nincs lehetőség, menjünk csak ki egy kicsit a teraszra vagy az erkélyre, pihentessük a szemünket, és vegyünk egy kis napfürdőt. Vezessük le a stresszt, nehogy estére fejfájásba torkolljon, egyszerűen pihenjünk meg egy kicsit. Dörzsöljük át a halántékunkat, homlokunkat és a fejbőrt, masszírozzuk finoman, vagy kérjünk meg erre valakit. Jót tehet a szauna (Tűz elem), de magas vérnyomással ne menjünk be! Növő Holdnál a kényeztetés talán még jobban esik, csökkenő Holdnál tisztítsuk meg magunkat a salakanyagoktól.

Bika: nagyon jót tesz ilyenkor a nyak, fül masszázsa, a tarkó masszírozása, lazítsuk el, mozgassuk át. Csontkovácsnál azért legyünk óvatosak ezeken a területeken! Az ízületeket általában jó átmasszírozni. Öltözzünk melegen, vegyünk napfürdőt, vagy egy jó meleg iszappakolást (Föld elem). Az egész testen radírozzuk át a bőrt sóval. Vegyünk este sós fürdőt vagy kérhetünk tápláló masszázst.

Ikrek: az ízületek és a nyirokrendszer masszázsa jó ezeken a napokon. Növő Holdnál tápláló, csökkenő Holdnál tisztítókúrák hatásosak. Mindenképpen levegőzzünk egyet, tisztítsuk ki a tüdőnket, az elménket. Végezzünk légzőgyakorlatokat, a kéz, és különösképpen az ujjak masszázsa jót tehet a keringésnek. Emellett fordítsunk figyelmet a váll, felkar, könyök, csukló alapos masszírozására.

Rák: fordítsunk figyelmet a májra, epére, gyomorra – elsősorban a táplálkozással és gyógynövény-kúrákkal, de figyeljünk a tüdőre is (légzőgyakorlatok). Ajánlott csökkenő Holdnál a szauna, böjt, tisztítókúra. Növő Holdnál is könnyű táplálék és a mellkas tápláló masszázsa ajánlott. Aki teheti, maradjon otthon, vagy jó lehet valamilyen vizes wellness program, gyógyfürdő, gőzfürdő, szauna, lehetőleg gyógynövényes felöntéssel. Kerüljük a stresszt, mert az majdnem biztos, hogy kikezdi a gyomrunkat.

Oroszlán: szervezzünk laza, könnyed napot, kevés utazással, rövid, nem megerőltető túrával, főleg növő Holdnál. A szívre, keringésre ható kúrákat részesítsük előnyben, a szaunával óvatosan bánjunk, ha a keringésünk nincs rendben. Csökkenő Holdnál pótoljuk a folyadékot. A férfi hormonok hatnak jobban, férfiak elemükben érezhetik magukat.

Szűz: ajánlatos figyelni az emésztésre, gyomorra, csökkenő Holdnál jó a gyógynövénykúra és a vértisztítás. Az idegeket kíméljük, valamilyen aprólékosságot igénylő, lassú tevékenység illik a naphoz, amihez nem kell nagyon mélyen a pénztárcánkba nyúlni. Öltözzünk melegen, szaunázzunk vagy fürödjünk a korai vagy éppen kései nap fényében, ha jólesik, kertészkedjünk vagy hímezgessünk. Ha mégis valamilyen wellness programot szerveznénk, kérjünk iszappakolást, esetleg köldökgyertyázást, vagy egyszerűen csak lazítsunk otthon, és merüljünk el a gondolatainkban, pepecseljünk, vagy ha jólesik és meg is tehetjük, ne csináljunk semmit. Az egész testen radírozzuk át a bőrt sóval. Vegyünk este sós fürdőt vagy kérjünk tápláló masszázst.

Mérleg: a hólyagra és a vesékre vigyázzunk, öltözzünk melegen, és menjünk a levegőre. Jót tehet a kényelmes séta vagy kulturális program, társas kikapcsolódás. Ha wellness élményre vágyunk, talán egy kalandparkra vagy egy kis masszázsra jelentkezzünk be, esetleg kézműves programokra. Kapcsolódjunk ki barátokkal. Csajos partik és közös kiruccanások ideje lehet ez. A fiúk se fognak unatkozni, ha együtt mennek valahova a haverokkal.

Skorpió: jót tesz egy ülőfürdő, cickafark teával, vizes programok, főleg melegvizes gyógyfürdő. Legjobb otthon egy kényeztető fürdő után egy kis intim masszázs, intim torna. Várandósság esetén azonban óvatosan bánjunk a meleg, főleg a forró vízzel, gőzfürdővel, szaunával és bármilyen, a medencét érő megterheléssel. Inkább egy jó zuhany után pihenjünk egy kicsit.

Nyilas: csökkenő Hold idején hasznos lehet a belek tisztítása. Hasznos a medenceöv, combok, lábak masszázsa, a visszerek ápolása. Oldjuk az (izom)görcsöket vagy izomlázat, lazítsunk. Egy teljes testmasszázs vagy lazító wellness program jót tehet. Fogyó Hold idején mindenképpen gondoskodjunk a folyadék pótlásáról, növő Hold idején viszont ne igyunk túl sokat, mert ödémát okozhat.

Bak: ajánlott a térdízületek kezelése, borogatása, lazítása, a bőr táplálása, hidratálása. Ügyeljünk a csontok, porcok, fogak épségére. Öltözzünk melegen, főleg alulról, és szervezzünk nyugodt programokat. Ha dolgoznunk kell, akkor is polcoljuk fel a lábunkat és masszírozzuk át néha, álljunk fel, mozgassuk át magunkat, nehogy elmacskásodjunk. Sportolás előtt alaposan melegítsünk be. Az egész testen radírozzuk át a bőrt sóval. Vegyünk este sós fürdőt, vagy tápláló masszázst kérhetünk.

Vízöntő: fordítsunk figyelmet a visszerek ápolására és a lábakra. Jó a lábmasszázs, főleg térd alatt a lábszáron, vádlin. Polcoljuk fel a lábainkat, és könnyedén mozgassuk át gyakran. Kerüljük a hosszú, megerőltető sétákat és az álldogálást. Esetleg áztathatjuk is a lábunkat. Jót tesz egy kis szabadtéri, könnyed program, menjünk ki a levegőre, hogy felfrissüljünk.

Halak: jót tesz egy talpmasszázs, a lábfejek masszázsa vagy egy lábfürdő. Hasznos lehet csökkenő Holdnál a böjt vagy a szauna, a méregtelenítés. Ha tehetjük, maradjunk otthon, kerüljük a stresszt. Növő Holdnál a túl sok folyadék ödémát okozhat a lábfejekben, bokák környékén. Finom, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk és tornáztassuk a lábfejeket. Várandósoknak ilyenkor jót tesz a kismama jóga.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net