Hold és wellness

A Földhöz legközelebbi égitest kétségtelenül hat az életünkre, és ha jobban odafigyelünk arra, hogy kövessük a ritmusát, visszatalálhatunk egy természetesebb, kiegyensúlyozottabb élethez. Ha szabadságra megyünk, vagy egyszerűen csak kényeztetésre vágyunk a hétköznapokon, lepjük meg magunkat, a családot egy wellness programmal.

A holdciklusok hatásai – telihold

A holdtölte hatásait az is észreveheti, akit bővebben nem érdekelt ez a téma. Ilyenkor feszültek, idegesek lehetünk, állítólag több a bűncselekmény, nagyobb a baleset veszélye, a feszültség a tetőfokára hág. Ezt gyakran az állatokon is megfigyelhetjük, vagy a gyerekeken, akik még kevésbé kontrollálják az érzelmeiket. Ilyenkor könnyen „elszakad a cérna”.

A gyógynövények és a csillagjegyek (12.) – Halak

 A Nap a Vízöntő jegyében halad, de február 22-én a Halak jegyébe lép (mely 330-360 fok ekliptikai hosszúság közt található). A nappalok február hónapban egyre hosszabbodnak, egy órával és 32 perccel növekednek, márciusban már erőteljesebb a nappalok hatása. A természet már ébredezik, a hóból, esőből begyűjtött nedvességet a fák rügyein, a bokrokon észlelhetjük, a korai, főként hagymás virágok merészen törnek a hóval tarkított felszín fölé.

A gyógynövények és a csillagjegyek – Vízöntő

A Nap a Bak jegyében halad, január 22-én a Vízöntő jegyébe lép (300-330 fok ekliptikai hosszúság közt található). A nappalok január hónapban már biztatóan hosszabbodnak, egy órával és egy perccel növekednek. Februárra ez a folyamat folytatódik, egyre több a fény. A természet még jól láthatóan dermedten pihen, erőt gyűjt, a téli álom a legteljesebb, a fagyos éjszakákat hideg nappalok követik. Gyakori a havazás, az ónos eső, jégpáncél borítja a vizek felületét. A téli hórétegből a hónap végére a növények begyűjtik a nedvességet.

A gyógynövények és a csillagjegyek – Bak

A Nap a Nyilas jegyében halad, azonban december 22-én a Bak jegyébe lép (270-300 fok ekliptikai hosszúság közt található). A nappalok december hónapban a legrövidebbek, leghosszabbak az éjszakák. Bekövetkezik a téli napforduló, ami a csillagászati tél kezdetét jelenti. A természet pihen, erőt gyűjt, leállt a fák nedvkeringése, eljött a téli álom, a fagyos éjszakákat hideg nappalok követik. A gyógynövények közül a fák csupasz lombkoronájából már jól láthatóan előtűnik a fehér fagyöngy.

A gyógynövények és a csillagjegyek: Nyilas

A Nap a Skorpió jegyében halad, azonban november 22-én a Nyilas jegyébe lép (240-270 fok ekliptikai hosszúság közt található). A nappalok november hónapban már 1 óra és 14 perccel rövidebbek, mint októberben voltak. Az éjszakák 15 órán át tartanak, hamar besötétedik. A természet elcsendesedik, a falevelek élettelenül lehullottak, leáll a fák nedvkeringése. A gyógynövények közül előtűnik a fehér fagyöngy, az orvosi kálmos. A fagymentes helyeken még piroslik a csipkebogyó, termését kínálja begyűjtésre, téli raktározásra. A boróka illatos bogyóterméseit érdemes összegyűjteni. Eljött a káposzta savanyításának ideje.

A gyógynövények és a csillagjegyek – Skorpió

A Nap a Mérleg jegyében halad, azonban október 22-én a Skorpió jegyébe lép (210-240 fok ekliptikai hosszúság közt található). A nappalok október hónapban már 1 óra és 42 perccel rövidebbek, mint szeptemberben voltak. A természet őszi színpompáját felváltja a barnulás, a falevelek élettelenül lehullnak, majd csendesen lassul le a fák nedvkeringése a téli álom előtt. A gyógynövények közül a csalán, a zeller, cékla, a fokhagyma, a fekete nadálytő, a macskagyökér, a gyermekláncfű gyökereit érdemes begyűjteni. A galagonya, az alma, a homoktövis, a csipkebogyó, a dió, a birsek és a bokormogyoró termése kínálja magát begyűjtésre, téli raktározásra.

A gyógynövények és a csillagjegyek – Mérleg

A Nap a Szűz jegyében halad, azonban szeptember 22-én a Mérleg jegybe lép (hossza: 180-210 fok közé esik). A nappalok hosszúsága csökken, szeptemberben a naphossz már megegyezik az éjszakákéval, elérkezik az őszi napéjegyenlőség (aequinoctium) ideje. Kezdetét veszi a csillagászati ősz. A hajnali égbolton gyorsan magasba emelkedik a Vénusz, szerényen hozzá csatlakozik a Szaturnusz. Búcsúzik a nyár!

A gyógynövények és a csillagjegyek – Szűz

A Nap az Oroszlán jegyében halad, azonban augusztus 22-én a Szűz jegyébe lép (hossza: 150-180 fok). A nappalok hosszúsága 1 órával és még 35 perccel rövidül, különösen a korán kelők érezhetik jól a változást. A nappalok egyre rövidülnek de ebben az időszakban még hosszabbak, mint az éjszakák. A természetben a termések beérésének időszakát élvezhetjük, kezdődnek a betakarítások, a téli eltevések. Beérett az áfonya, a burgonya, a nyári aratókörte és alma, felszedhetjük a céklát. A gyógynövények közül most érdemes gyűjteni a cickafarkfű virágát, a somkórót, a palástfüvet, a kaprot, tormát, levendulát, majoránnát, zsályát, zsurlót, útifüveket.

A gyógynövények és a csillagjegyek – Oroszlán

Nézzük meg, milyen gyógynövény terem a lábunk mellett a földön, hajoljunk le érte, és okosan használjuk fel! Ha a csillagokat is segítségül hívjuk, még jobb eséllyel indulunk. Lehet ebben hinni, lehet hitetlennek lenni, megpróbálni azonban érdemes! A Nap a Rák jegyében halad, azonban július 22-én az Oroszlán jegyébe lép (hossza: 120-150 fok közé esik). Augusztus elejére a nappalok hosszúsága már egy órával rövidül meg.