A holdciklusok hatásai – telihold

A holdtölte hatásait az is észreveheti, akit bővebben nem érdekelt ez a téma. Ilyenkor feszültek, idegesek lehetünk, állítólag több a bűncselekmény, nagyobb a baleset veszélye, a feszültség a tetőfokára hág. Ezt gyakran az állatokon is megfigyelhetjük, vagy a gyerekeken, akik még kevésbé kontrollálják az érzelmeiket. Ilyenkor könnyen „elszakad a cérna”.

A hónap utolsó napján, telihold lesz. Ilyenkor a Hold teljesen látszik. Amikor a legközelebb van a Földhöz, az a Szuperhold, amikor egy hónapon belül kétszer is van telihold, az a Kék Hold, de léteznek más minőségek is.

Sokan állítják, hogy ilyenkor több gyerek születik, és lehet, hogy többen élnek át pszichés és lelki megpróbáltatásokat, talán a szirénázó autók is többször szólnak. Állítólag ilyenkor többen kerülnek pszichiátriára, és a holdkórosság is több embert érint. Nem kell azonban sem pszichológusnak vagy orvosnak lenni, sem más, speciális tudás nem kell, hogy észrevegyük a telihold testi és lelki hatásait.

Aki érzékeny erre, bizonyára jobban észreveszi, de legalább városi legendák szintjén mindenki hallott ezekről a hatásokról. Talán a statisztikák is igazolják, de néha lehet, hogy személyes érzések, élmények szintjén marad csak bennünk, akár csak tudattalanul. Néha tudatosítjuk, hogy mi zajlik bennünk, néha meg sem tudjuk fogalmazni, csak érezzük, majd felnézünk az esti égboltra – és mindent megértünk.

Vonzó, csodás látvány

Telítettség és érzékenység

A sebek jobban véreznek, a műtétek nem javasoltak, mert az erek jobban duzzadnak, telítettnek, néha akár puffadtnak érezhetjük magunkat.

Keressük a védelmet, elbújnánk a világ elől, csak mindenki hagyjon békén. Ha tehetjük, ne is erőltessünk semmit, inkább pihenjünk, meditáljunk, relaxáljunk, és maradjunk otthon. Kapcsoljuk ki a telefont is, vonuljunk el, vagy szervezzünk pihenős programot (fürdő, masszázs, olvasás). Ha a telihold hétvégére esik, ezt könnyebb megtenni, ha a munkahelyünkön kell helytállni, akkor viszont vértezzük fel magunkat aznapra tudatosan, és reggel igyunk egy könnyed, nyugtató hatású teát a kávé helyett. Készüljünk fel a túlélésre, ha lehet azt mondani, de legalábbis tudatosítsuk magunkban, hogy most ez van, és tegyünk meg mindent, hogy higgadtak maradjunk. Délutánra pedig szervezzünk a naphoz illő programot.

Holdtölte a jegyekben

Magasabb lehet a vérnyomás is. Különösen figyelni kell erre, mikor a Hold impulzívabb, tüzes jegyekben jár (Kos, Oroszlán, Nyilas), főleg a Kosban, ami a fejet érinti, és az Oroszlánban, ami a keringést és a szívet. A Nyilas Hold esetén talán leginkább a türelmetlenség lehet úrrá rajtunk, de ebből a szempontból kevésbé vagyunk veszélyben. A lobbanékonyság és a feszültség, fáradékonyság azért úrrá lehet rajtunk. Kerüljük a túl sok koffeint, izgató szereket, stresszt, és ne terheljük túl magunkat fizikailag se. Nyáron, főleg meleg napokon vigyázzunk, és fogyasszunk inkább nyugtató vagy vízhajtó hatású teákat.

Levegős jegyek (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) esetén inkább feszültek, kapkodósak és frontérzékenyek lehetünk, de a keringést az Ikrek és a Vízöntő Hold is befolyásolhatja – az Ikrek általánosságban a keringést, míg a Vízöntő a visszereket érinti jobban, főleg az alsó lábszárban. Ha tehetjük, halasszuk el a fontos döntéseket és olvassunk otthon, ha nem esik jól kimozdulni, kerüljük a veszekedéseket, vitákat. Sakkozzunk vagy fejtsünk rejtvényt, pörgessük végig a lakberendezési lapokat vagy művészeti albumokat, csevegjünk az interneten. Gyűjtsünk ötleteket magunknak, mentsük el későbbre. Nézzünk meg egy jó filmet, hogy a szellemünk azért megkapja a táplálékát. Ne erőltessünk semmit. Könnyen azt érezhetjük, hogy eluralkodik rajtunk a feszültség, a káosz, minden kiesik a kezünkből. Ilyenkor csak üljünk le és lélegezzünk mélyeket, számoljunk el háromig, mielőtt beszólunk valakinek.

A Vizes jegyek (Rák, Skorpió, Halak) leginkább érzelmileg érintettek, és az idegrendszerünket terhelik meg jobban. Sokat segíthet ilyenkor egy nyugtató fürdő, egy meleg, nyugtató hatású tea, relaxálás. Meditáljunk, üljünk be egy jó fürdőbe. Vonuljunk vissza, ha tehetjük. Rák és Skorpió Hold esetén talán kiemelten jól eshet az intimitás, a párunkkal töltött órák, percek, Halak Hold idején kisebb, zártabb közösséget is értékelhetünk, vagy ilyenkor menjünk el egy meditációs programra, pszichológushoz, lelki terápiákra. Ne feszítsük túl a húrt, könnyen sírás lehet a vége. A Rák Hold tényleg hajlamossá tehet a holdkórosságra (a Rák jegy ura a Hold). Vizes jegyekben nagyon érzékenyek, akár hisztisek lehetünk holdtöltekor.

Várandósság esetén különösen legyünk óvatosak, hogy ne terheljük meg magunkat, de akkor se árt az óvatosság, ha éppen menzesz idején vagyunk. Ilyenkor erősebb lehet a vérzés. Nagyon egészséges és a Holddal összhangba kerülő hölgyeknél előfordulhat, hogy teliholdkor kezdenek rendszeresen menstruálni és újholdnál ovulálnak.

Amennyiben a holdtölte Föld jegyekben (Bika, Szűz, Bak) ér bennünket, legjobb, ha az anyagiakkal foglalkozunk, vagy átadjuk magunkat a csendnek, komoly, mély gondolatoknak és beszélgetéseknek, és nem csinálunk semmit, pláne felelőtlen dolgokat. Foglalkozzunk adatokkal, dolgozzunk csendben, elmélyülten. Vegyük górcső alá a pénzügyeinket.

Ilyenkor jólesik egy kis kozmetika, wellness, masszázs. A mozgást csökkentjük, amennyire lehet, csak apró, lassú mozdulatokra korlátozzuk, ízületeinkre és csontjainkra fokozottan vigyázzunk ezeken a napokon. Emésztésünkre is figyeljünk, kerüljük a nehéz, zsíros, sós, cukros, egészségtelen ételeket. Lelki, szellemi szinten talán egy földhöz kötő meditációval jót tehetünk a közérzetünkért.

A kertben talán van értelme tenni-venni, a földdel dolgozni. Az ilyenkor metszett, levágott növények elpusztulnak, mert a nedvesség az ágakban gyűlik össze, és a levágásnál könnyen elillan. Jobb az ültetés, átültetés, táplálás, a gyökerek ugyanis kevésbé érzékenyek, de jobb más napokra hagyni mindent.

Használja Ön is holdnaptár szolgáltatásunkat!

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net